Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Dimitri Verhulst schrijft Boekenweekgeschenk 2015

Dimitri Verhulst (Foto ANP)

Dimitri Verhulst is de auteur van het Boekenweekgeschenk 2015. De 80ste Boekenweek vindt plaats van 7 tot en met 15 maart 2015 en krijgt als thema waanzin, onder het motto: Te gek voor woorden.

De Boekenweek vindt voor het tweede jaar gezamenlijk in Nederland en Vlaanderen plaats.

Dimitri Verhulst (Aalst, 2 oktober 1972) debuteerde in 1999 en schreef sindsdien onophoudelijk boeken, romans, verhalen, novellen, poëzie en toneel.

Zijn grote doorbraak kwam in 2006 met de klassieker De helaasheid der dingen, dat werd bekroond met onder andere de Gouden Uil Publieksprijs. In 2009 werd het verfilmd door Felix van Groeningen:

Met Godverdomse dagen op een godverdomse bol (2008) won Verhulst de Libris Literatuurprijs. Dimitri’s meest recente boek, De laatkomer, wordt wereldwijd vertaald en er zijn binnen een half jaar 75.000 exemplaren van verkocht. Over dat boek schreef deze krant:

“Zo is De laatkomer het boek geworden waarvan je hoopte dat Verhulst het zou schrijven: de twee loten aan de stam van zijn oeuvre, de maatschappijkritische loot en de anekdotische, komen er perfect in samen.”

Verhulst is overigens nog niet begonnen met het schrijven van het Boekenweekgeschenk, zo vertelde hij zojuist telefonisch aan Thomas de Veen – het verzoek is  nog vers:

„Er zal hieraan ook meer denkwerk voorafgaan dan aan de boeken die onder mijn eigen vlag verschijnen. Halverwege besluiten dat ik een onvruchtbaar idee uitwerk kan ditmaal niet.”

Eind augustus verschijnt zijn nieuwe roman Kaddisj voor een kut.

Een idee voor het geschenk heeft Verhulst al wel: hij wil iets doen met het thema van de Boekenweek, ‘waanzin in de letteren’, én met het „propaganda-aspect” van deze opdracht. Verhulst:

„Ik wil tonen dat  literatuur nog een feest kan zijn in onze cultuur. Het boekenvak verkeert in een paniekfase, dus wil ik bij deze gelegenheid mijn passie voor literatuur prediken. Daarvoor zal ik mij niet in een priestergewaad hijsen – maar tot nu toe heb ik me afzijdig gehouden van schrijven over schrijven. Ik vecht graag voor literatuur, het is mijn enige religie.”

Dimitri Verhulst is de vijfde Belgische auteur van het Boekenweekgeschenk. Hubert Lampo (1969), Marnix Gijsen (1978), Hugo Claus (1989) en Tom Lanoye (2012) gingen hem voor.