Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

denken @nrc.nl

Vergeet niet dat Oost-Oekraïners ook Oekraïners zijn

zegt Emil ter Horst-Stupin, Aruba

Weer wordt de Russisch-sprekende helft van de eigen bevolking gemuilkorfd. Vergelijk België: daar ga je de Walen ook niet Frans noemen als er ruzie is met Frankrijk. De Oost-Oekraïner, die zich echt Oekraïner voelt, herkent zich niet in de huidige regering. Analyseer je uitslagen van enquêtes en verkiezingen van de afgelopen 20 jaar, dan blijkt dat de huidige coalitie de helft van de bevolking vertegenwoordigt. Het was een blunder dat de Europese Commissie toeliet dat er een coup kwam en er geen regering conform het Akkoord van februari kwam. Met Svoboda in de regering en een taalmaatregel op komst, vertrouwt het Oosten Kiev niet meer na 23 jaar mislukte onafhankelijkheid.

Hoe kun je om een hard optreden vragen van een regering die zelf acht weken geleden ook het recht in eigen handen nam? Dit zijn allemaal Oekraïners, landgenoten die elkaar zouden moeten respecteren. Juist een hard ingrijpen van deze regering, die te weinig legitimering heeft (zeker nu blijkt dat ze een aandeel in de scherpschutterkogels had), zal het zicht op een verenigd Oekraïne verkleinen. Het gespeel van het Westen en Rusland zou afgelopen moeten zijn. En daarvoor moet de huidige regering alsnog door een bredere vervangen worden. Dan is er simpelweg geen enkele reden meer voor Rusland om binnen te vallen. Het is maar de vraag of Rusland dat zou doen. Het Westen weet het antwoord mogelijk al, want Rusland speelt schaak en alle zetten zijn zichtbaar. Het Westen speelt poker, maar speelt ook met vuur, en Oost- en West-Oekraïne doen er beter aan een eigen lijn te ontwikkelen, ook in dit moeilijke proces.

De krant ging gisteren haar boekje te buiten

vindt Theo Keltjens uit Meerssen

De redactie van nrc next gaat met de krantenkop ‘Oekraïne grijpt eindelijk in’ (nrc.next, 16 april) haar journalistieke boekje te buiten. Het ongeduld dat uit het woordje ‘eindelijk’ spreekt, getuigt niet alleen van partijdigheid, maar ook van dubieuze politieke inschatting. Noch het ingrijpen van de Oekraïense regering noch de sancties van Europa zullen de ontketende pro-Russische sentimenten tot bedaren brengen. Ze zullen het conflict alleen maar vergroten. Een oproep tot vreedzame oplossingen lijkt me vooralsnog verstandiger.