Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Belgische directeur in natuurpark verwond

De Belgische directeur van nationale natuurpark Virunga in Congo, grenzend aan Oeganda en Rwanda, is neergeschoten toen hij alleen door het park reed. Volgens een woordvoerder raakte Emmanuel de Merode zwaargewond maar is zijn toestand nu stabiel. Onduidelijk is wie de drie aanvallers waren. Mogelijk gaat het om stropers of illegale houtkappers. Virunga, in 1925 gesticht door de Belgische koning Albert, biedt onderdak aan onder andere berggorilla’s en okapi’s. Congo heeft vergunning afgegeven voor de winning van olie in het gebied. De Merode en milieuorganisaties verzetten zich daar tegen. In de laatste tien jaar zijn ruim 140 opzichters van het park gedood bij de uitoefening van hun taak. (AP)