Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Oud-premier Wim Kok commissaris bij grote staatsbank

Na zijn aftreden, in april 2002, is Wim Kok iets gaan doen wat Nederlandse premiers bijna nooit doen: commissariaten verzamelen. De voormalige PvdA-leider werd commissaris van KLM, van TNT, van ING, van Stork en van het bedrijf dat in de Nederlandse zakenwereld als het hoogst bereikbare wordt gezien: Shell.

Drie jaar geleden kwam er een eind aan de Nederlandse commissariaten, maar sinds november vorig jaar heeft Kok weer een commissarisfunctie: hij is independent non-executive director bij de China Construction Bank.

De CCB is de op één na grootste bank van de Volksrepubliek en met een balanstotaal van 1.800 miljard euro groter dan ING en ABN Amro samen. De staatsbank kan worden beschouwd als een verlengstuk van het Chinese staatskapitalisme. Zij heeft bijna 14.000 kantoren in China en vestigingen in onder meer Frankfurt, Londen en New York. De CCB is ook groter dan de Bank of China, waar voormalig DNB-president Nout Wellink commissaris is.

Het bestuur waarvan Kok deel uitmaakt telt zestien leden. Drie van hen zijn buitenlanders. De bank heeft het hoofdkantoor in Beijing en vergadert minimaal zes keer per jaar.

„Het is in principe mogelijk om aan de besprekingen van de board telefonisch deel te nemen, maar in verreweg de meeste gevallen reis ik naar China”, zegt Kok (75) in een toelichting. „Het geheel – reizen, vergaderen, inwerken, voorbereiden en contacten tussendoor – is behoorlijk tijdrovend, maar dat vind ik niet bezwaarlijk.”

Kok wordt lid van twee commissies: strategieontwikkeling en benoemingen en beloningen. Koks eigen vergoeding is 360 duizend rembini, zo’n 42 duizend euro.

Het commissariaat was „niet gepland”, zegt Kok, toen hij een jaar geleden werd benaderd door Jenny Shipley, de voormalige premier van Nieuw Zeeland en commissaris bij de China Construction Bank. Maar „de complexiteit van de Chinese problematiek trekt mij aan”, zegt hij.

„Het tempo van economische, sociale en financiële hervormingen in China is bijzonder hoog. En verder speelt een gezonde dosis nieuwsgierigheid mee. Ik hoop nog iets te leren.”