Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Blamage bij opmars Oekraïne

Wat een militaire opmars moest worden om pro-Russische strijders in het oosten van het land te verdrijven is voor het Oekraïense leger gisteren in een blamage geëindigd. Eenmaal buiten de poort van het dinsdag ingenomen vliegveld van Kramatorsk werden Oekraïense pantservoertuigen tegengehouden door lokale bewoners en pro-Russische strijders. Na enige tijd besloten de Oekraïense soldaten hun pantserwagens te verlaten. Pro-Russische strijders scheurden er even later triomfantelijk mee door de straten van het nabij gelegen Slavjansk. In diezelfde stad werden de Oekraïense soldaten volgens journalisten ter plekke enige tijd vastgehouden, waarna ze zonder wapens huiswaarts mochten keren. De meesten zouden afkomstig zijn uit het eveneens oostelijk gelegen Dnjepropetrovsk. Tegen verslaggevers zeiden ze al dagen amper gegeten en geslapen te hebben en niet op hun „eigen mensen” te willen schieten. Veel van de soldaten zouden zich kunnen vinden in het verzet van de Oekraïners in het oosten tegen het nieuwe bewind in Kiev. Ook gisteravond waren er berichten over zo’n honderd Oekraïense soldaten die zich lieten ontwapenen in Kramatorsk.

Na de mislukte opmars zijn veel steden en dorpen in het oosten van Oekraïne nog steviger in handen van pro-Russische strijders. In Donetsk bezetten gewapende groepen gisteren het gemeentehuis. De burgemeester van de stad, met zo’n miljoen inwoners, werd afgevoerd. Via Russische websites berichtten pro-Russische (para)militairen dat ze met pantservoertuigen door de stad patrouilleerden. Journalisten ter plaatse zeiden van sommige pro-Russische militairen te hebben gehoord dat ze afkomstig zijn van de Krim. Dat schiereiland is inmiddels door Rusland ingelijfd.

Republiek Donetsk

De ‘separatisten’ van de anderhalve week geleden uitgeroepen ‘Republiek Donetsk’, die het provinciehuis al overgenomen hadden, hebben gisteren meteen een plek opgeëist aan de onderhandelingstafel in Genève, waar vandaag de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Oekraïne, de VS en de EU bijeenkomen. Als Moskou die eis overneemt, kiest het voor een feitelijke deling van Oekraïne.

President Poetin heeft daarop in een telefoongesprek met bondskanselier Merkel van Duitsland al een voorschot genomen. Poetin hield Merkel voor dat „burgeroorlog” dreigt omdat de Oekraïense regering de „wettelijke rechten en de belangen van Russisch-sprekenden” negeert. De Russische regering liet gisteravond weten vandaag deel te nemen aan de gesprekken in Genève als er „vannacht niets onvoorziens” zou gebeuren.

Het Nederlandse kabinet maakte gisteravond bekend de Navo-bondgenoten in Oost-Europa te willen steunen tegen de toenemende Russische dreiging. Den Haag stelt F16-gevechtsvliegtuigen, een marinefregat en een mijnenveger beschikbaar. Navo-topman Rasmussen zei gisteren meer vliegtuigen en schepen naar de oostelijke Navo-lidstaten te willen sturen. Het marineschip Zr. Ms. Evertsen, dat onderdeel uitmaakt van de anti-piraterij-operatie voor de kust van Somalië, komt mogelijk eerder terug om actief te worden in de Middellandse Zee. De mijnenjager gaat oefeningen uitvoeren in de Oostzee. De F-16’s kunnen patrouilleren boven de Baltische staten, die ook lid zijn van de Navo.