Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Barça in rouw gedompeld na ‘weer een dag zonder Messi’

Real Madrid profiteert van vormcrisis Argentijnse superster Barcelona

Het was de avond van Gareth Bale, die na een machtige sprint de 2-1 binnenschoof en Real Madrid aan de Spaanse beker hielp.
Het was de avond van Gareth Bale, die na een machtige sprint de 2-1 binnenschoof en Real Madrid aan de Spaanse beker hielp. Foto AFP

Met de verloren bekerfinale gisteravond tegen Real Madrid (2-1) als sluitstuk van een rampzalige week dreigt voor Barcelona een seizoen zonder hoofdprijs. Dat zou voor het eerst zijn sinds 2008, het jaar waarin Frank Rijkaard de grip kwijtraakte op een ploeg van vedetten en plaatsmaakte voor Pep Guardiola.

Barcelona werd vorige week al uitgeschakeld door Atlético Madrid in de Champions League en afgelopen weekend vertroebelde ook het perspectief op prolongatie van de landstitel na een nederlaag tegen het nietige Granada. De ploeg van ‘Tata’ Martino won alleen de Super Cup, in augustus.

De zorgen betreffen vooral de vorm van Lionel Messi. Minder dan een maand geleden nog was hij de absolute uitblinker in de gewonnen Clásico tegen Real Madrid (4-3) in de competitie. Maar nu: beelden van de kleine man gapend en oogwrijvend op de training zijn niets nieuws, maar voeden samengevoegd met teleurstellende recente optredens de theorie dat hij ‘moe in zijn hoofd’ zou zijn. Zie ook de manier waarop hij in het duel in de Champions League tegen Atlético Madrid rondliep, zonder noemenswaardige inbreng. De hypothese dat hij zich zou sparen voor het WK, is afgedaan als onzinnig door Martino.

Hoe dan ook was het „weer een dag zonder Messi”, zoals dagblad Marca schrijft. Na de wedstrijd sloeg eeuwige rivaal Cristiano Ronaldo troostend een arm om de Argentijn heen. De geblesseerde Portugees was afgedaald van de tribune om zijn ploeggenoten van Real te vergezellen in de festiviteiten. Messi keek beteuterd toe.

Ángel Di María maakte gisteren in het Mestalla-stadion in Valencia de openingsgoal, maar het was de avond van Gareth Bale. In afwezigheid van Ronaldo en – in figuurlijk zin – Messi koos de Welshman de Spaanse bekerfinale uit voor zijn meest waardevolle optreden voor Real sinds zijn transfer deze zomer á honderd miljoen euro. Met een machtige sprint, in een ellipsvormige baan waarmee hij tot twee meter buiten het veld trad, vond hij in de slotfase een weg langs verdediger Marc Bartra. Die had even daarvoor nog de 1-1 binnengekopt in een fase waarin Barcelona minimaal een verlenging leek af te dwingen. Totdat Bale na zijn sprint Barça-doelman Pinto met een simpele voetbeweging versloeg. Barça’s Neymar raakte in de blessuretijd uit een steekpass van Xavi nog de paal.

Barcelona rouwt. Het was al het jaar van het belastingschandaal rond de transfer van Neymar. En van de FIFA-sanctie voor het overtreden van de regels voor jeugdtransfers, waardoor Barcelona de komende twee transferperiodes geen versterkingen kan aantrekken. Zonder hoofdprijs wordt het waarlijk een rampseizoen.