Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Abvakabo niet blij met zorgakkoord: onder sociaal aanvaardbaar niveau

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Martin van Rijn gaven gisteravond een toelichting op de plannen voor de zorg.
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Martin van Rijn gaven gisteravond een toelichting op de plannen voor de zorg. ANP / Bart Maat

De 360 miljoen euro die gisteravond voor 2015 werd gereserveerd voor de langdurige zorg is niet voldoende om de eerdere bezuinigingen in de sector te compenseren. Dat stelt Abvakabo FNV in reactie op het akkoord tussen het kabinet en de fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP.

“Het kabinet kiest ervoor de zorg af te breken tot onder een sociaal aanvaardbaar niveau. Honderdduizenden mensen krijgen straks niet de zorg die ze nodig hebben en tienduizenden hardwerkende mensen in de zorg raken straks hun banen kwijt.” - vakbondsvoorzitter Corrie van Brenk.

De bond wil dat de twee grote zorgwetten over de veranderingen in de zorg, de Wmo en Wet langdurige zorg, tegelijk worden behandeld in de Tweede Kamer omdat ze invloed op elkaar hebben. Om beide wetten op elkaar af te kunnen stemmen, is een jaar uitstel nodig, vindt Abvakabo.

Abvakabo beraadt zich op stappen

Het kabinet kwam met de oppositiepartijen tot een akkoord waarvan de details nog moeten worden ingevuld. Het extra geld moet de overgang van zorgtaken naar gemeenten gemakkelijker maken, meer zekerheid bieden aan ouderen en gehandicapten die thuis willen blijven wonen en garanderen dat mensen die naar een instelling moeten, daar een plek kunnen krijgen.

Na de 360 miljoen euro voor komend jaar, maakt het kabinet driehonderd miljoen vrij in 2016 en vanaf 2017 tweehonderd miljoen per jaar. Abvakabo zegt zich op stappen te beraden om een stokje voor de huidige plannen voor de langdurige zorg te steken.

Personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen houdt donderdag een landelijke actiedag voor een nieuwe cao, waarover al maanden wordt geruzied. Inmiddels hebben de bonden afgesproken weer met werkgeversorganisatie Actiz te gaan praten. Begin mei moeten die gesprekken plaatsvinden. (Novum)