Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

25 jaar cel voor dubbele moord op echtpaar in Groningen

Foto ANP / Catrinus van der Veen

Voor de moord op een echtpaar in Groningen is een 41-jarige man vandaag veroordeeld tot 25 jaar cel. Het Openbaar Ministerie had dertig jaar tegen de dakloze man geëist. Hij zou het stel hebben gedood om hun plezierjacht te krijgen.

De rechter heeft de man uit Rotterdam veroordeeld voor opzettelijke doodslag en niet voor moord, meldt persbureau Novum. Er werd rekening mee gehouden dat hij in een opwelling gehandeld zou hebben. Naast de straf van 25 jaar moet hij de nabestaanden ook een bedrag van 17.000 euro betalen.

Man deed zich voor als koper

De man (70) en vrouw (68) uit Aduard werden vorig jaar in het Hoendiep in Groningen aangetroffen. Zij hadden hun plezierjacht al een tijdje te koop staan toen de 41-jarige man zich als koper aanmeldde. Het laatste contact dat het stel had met hun kinderen was om te laten weten dat de boot was verkocht aan de man. Nadat er een tijdje niks meer werd vernomen van het echtpaar, sloegen de kinderen alarm.

Een paar kilometer van de ligplaats werd de boot gevonden. Op het dek trof de politie bloedvlekken aan en een dag later werden de lichamen van het echtpaar in het water ontdekt. Twee dagen later werd de Rotterdammer aangehouden terwijl hij bebloede kleding droeg. Hij gaf toe op de boot geweest te zijn, maar ontkende daar het echtpaar gezien te hebben.

Uit telefoongegevens bleek echter dat de man twee keer met het stel had gebeld. Daarnaast werden ook zijn voetsporen in het bloed gevonden en trof de politie dna van de verdachte aan op het touw waarmee de boot aan de wal was vastgeknoopt.