Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Atletiek

’129 Marathonlopers Rotterdam speelden vals’

De organisatie van de Marathon Rotterdam heeft 129 deelnemers gediskwalificeerd omdat ze een deel van de route hadden overgeslagen. Een van hen liep zondag slechts 600 meter en haalde daarna bij de finish op de Coolsingel een medaille op, schrijft het AD vandaag.

Deelnemers lopen ter hoogte van Blaak tijdens de marathon Rotterdam. Niet iedereen blijkt de volledige afstand te hebben gelopen.
Deelnemers lopen ter hoogte van Blaak tijdens de marathon Rotterdam. Niet iedereen blijkt de volledige afstand te hebben gelopen. Foto ANP / Marco de Swart

De organisatie van de Marathon Rotterdam heeft 129 deelnemers gediskwalificeerd omdat ze een deel van de route hadden afgesneden. Een van hen liep zondag slechts 600 meter en haalde daarna bij de finish op de Coolsingel een medaille op, schrijft het AD vandaag.

De valsspelers liepen tegen de lamp doordat hun chip niet langs alle meetpunten was gekomen. Een enkeling sneed maar een paar kilometer af, maar gemiddeld sloegen de valsspelers 19,3 kilometer over, wat neerkomt op bijna de helft van de marathon. Een paar deelnemers liepen nagenoeg niets en legden slechts een paar kilometer af in plaats van de 42 kilometer en 195 meter. In totaal werd 2500 kilometer overgeslagen.

De kans dat hun chip toevallig niet werd opgepikt bij de controlepunten en toevallig weer wel bij de finish is volgens de organisatie bijzonder klein. De organisatie schrapt fraudeurs uit de uitslag, stuurt hun geen finishcertificaat en laat het daarbij. De medaille die ze direct na de finish mochten ophalen mogen ze houden. Directeur Mario Kadiks zegt tegen de krant dat de organisatie niet “veel bombarie” erover wil maken.