Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Vrees voor veel hoger dodental gezonken schip Zuid-Korea

Het passagiersschip.
Het passagiersschip. Foto AFP

Er wordt gevreesd dat het dodental na het ongeluk met een passagiersschip in Zuid-Korea nog weleens drastisch kan gaan stijgen. Momenteel zijn er vier doden en 55 gewonden bevestigd, meldt persbureau AP. Maar nog steeds is het lot van zo’n 300 opvarenden niet duidelijk, ondanks een grootschalige reddingsactie.

Deze vermisten zouden nog vast kunnen zitten in het schip, of in het water kunnen drijven. Het ongeluk zou dus een van de dodelijkste ongelukken met een passagiersschip ooit in Zuid-Korea kunnen worden sinds 1993, toen er 292 om het leven kwamen.

Onder de 459 passagiers van de Sewol, onderweg van Incheon naar het eiland Jeju, waren vooral studenten en leraren. Ze waren op schoolreisje naar het eiland.

Grote reddingsactie, onduidelijkheid over oorzaak

Er wordt nog steeds op grote schaal geprobeerd ze te redden. Zo’n 87 boten en achttien helikopters bevinden zich bij het schip. Ongeveer 160 leden van de kustwacht en duikers van de marine zoeken naar overlevenden in het scheepswrak. 164 mensen zijn inmiddels gered volgens een Zuid-Koreaanse minister.

Het is volgens functionarissen nog niet duidelijk waarom de boot op zijn kant belandde en langzaam zonk. Drie uur voordat het schip zijn bestemming zou bereiken, zou er een noodoproep zijn geweest.