Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Het briefje van Bleker en meer. Pauw & Witteman in zeven momenten

Vandaag maakte de VARA bekend dat latenight talkshow Pauw & Witteman op 23 mei na acht jaar uitzenden stopt. In die acht jaar hebben Jeroen Pauw en Paul Witteman veel memorabele televisiemomenten gemaakt. Bekijk er hieronder zeven.

Foto ANP / Freek van Asperen

Vandaag maakte de VARA bekend dat latenight talkshow Pauw & Witteman op 23 mei na acht jaar uitzenden stopt. In die acht jaar hebben Jeroen Pauw en Paul Witteman veel memorabele televisiemomenten gemaakt. Bekijk er hieronder zeven.

Joran van der Sloot

Alweer zes jaar geleden zitten misdaadjournalist Peter R. de Vries en Joran van der Sloot, op dat moment verdacht van de moord op de Amerikaanse Natalee Holloway, samen in Pauw & Witteman. Na afloop van de talkshow gooit Van der Sloot een glas rode wijn in het gezicht van De Vries. Het fragment wordt wereldwijd bekend.

Schaatskoorts in Nederland

Het is de best bekeken uitzending van seizoen 2009/2010 (1.775.000 kijkers). Nederland is de ban van de winter en heerst er dus een schaatskoorts. Aan tafel zitten onder andere weervrouw Margot Ribberink en oud-schaatser Eric Hulzebosch om hierover te praten.

“Wir haben es nicht gewusst”

In maart 2010 zit kardinaal Simonis bij Pauw & Witteman aan tafel om te praten over het seksueel misbruik in de Katholieke Kerk. Hij verklaart in de uitzending dat veel bisschoppen in de jaren vijftig, zestig en zeventig niet op de hoogte waren van het misbruik. Simonis zegt in de uitzending: “Wir haben es nicht gewusst”. Een beladen term die later vaak herhaald zal worden.

Mauro wil niet naar PSV-Twente

In 2011 zijn even alle camera’s gericht op Mauro. Ondanks dat hij al lange tijd in Nederland verblijft moet hij van toenmalig minister voor Immigratie Gerd Leers terug naar Angola, waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Bij Pauw & Witteman vertelt hij hierover. Ook CDA-staatssecretaris Henk Bleker zit die avond aan tafel en voelt compassie met de jongen. Uit ‘aardigheid’ besluit hij hem uit te nodigen voor een voetbalwedstrijd dat weekend.

Nebahat Albayrak

In 2012 houdt de PvdA na het aftreden van Job Cohen voor het eerste een verkiezing onder de leden. Naast Diederik Samsom, Ronald Plasterk en Martijn van Dam doet ook Nebahat Albyrak mee. Ze vertelt bij Pauw & Witteman over haar kandidaatstelling, alleen loopt dat gesprek niet helemaal vlekkeloos.

Rutte en Samsom aan tafel

Op 10 oktober 2012 presenteren Diederik Samsom en Mark Rutte trots het regeerakkoord tussen PvdA en de VVD: “Bruggen bouwen”. Die avond zitten voor eerst de kopstukken samen, met een grote glimlach op hun gezicht, aan tafel bij Jeroen Pauw en Paul Witteman.

Bram Moskowicz uit ambt gezet

Op 30 oktober 2012 hoort Bram Moszkowicz dat hij definitief niet meer als advocaat werkzaam mag zijn. Die avond zit hij bij Pauw & Witteman om zijn verhaal te doen. De advocaat is op dat moment al een veel geziene gast in de talkshow.

De troonswisseling

Op 30 april 2013 wordt Willem-Alexander de nieuwe koning. Het is niet alleen een bijzondere dag voor het Koninkrijk der Nederlanden, maar ook voor Pauw & Witteman. Het zou later de avond worden waarop de meeste mensen ooit (tot nu toe) naar het programma kijken (2.148.000).

Anouk doet mee aan Songfestival

In 2013 doet Anouk namens Nederland mee aan het Eurovisie Songfestival. Ze zit meerdere malen bij Pauw & Witteman aan tafel om daarover te vertellen. Bekijk hieronder het fragment waarin ze terugblikt op haar optreden.

Pauw & Witteman startte in september 2006, volgend op de beëindiging van talkshow Barend & Van Dorp op RTL 4. In elke uitzending komen ongeveer vier à vijf gasten praten over de actualiteit. Een bekend onderdeel tussendoor is de Zapservice, waarbij nieuws en opmerkelijke fragmenten uit de media in sneltreinvaart voorbijkomen.

Lees morgen in NRC Handelsblad een uitgebreide analyse over acht jaar Pauw & Witteman op de Nederlandse televisie.