Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Politieke kopstukken schuiven aan bij zorgoverleg

Staatssecretaris Martin van Rijn (M) komt aan bij het ministerie van Volksgezondheid voor het vervolg van de onderhandelingen over een zorgakkoord dat het kabinet en de coalitie willen sluiten met de drie 'bevriende' oppositiepartijen.
Staatssecretaris Martin van Rijn (M) komt aan bij het ministerie van Volksgezondheid voor het vervolg van de onderhandelingen over een zorgakkoord dat het kabinet en de coalitie willen sluiten met de drie 'bevriende' oppositiepartijen. Foto ANP / Bart Maat

De top van het kabinet en de fractieleiders van de vijf partijen die onderhandelen over de langdurige zorg zijn vanavond aangeschoven op het ministerie van Volksgezondheid. De partijen zijn het oneens over een plan van het kabinet om de vrije keuze in de zorg te beperken.

Het overleg zit vast nu ChristenUnie en SGP niet akkoord willen gaan met de inperking van de vrije artsenkeuze die de drie overige partijen voorstaan. Desondanks wordt er vanavond doorgepraat over de invulling van het extra geld voor de langdurige zorg.

“De langdurige zorg staat nu centraal, daar moet duidelijkheid over komen. Inmiddels heeft het wel lang genoeg geduurd”, zei ChristenUnie-leider Arie Slob vanavond.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold is het voorstel juist gekoppeld aan het extra geld voor de langdurige zorg. “Ik vind dat het bij elkaar hoort”, zei Pechtold bij aankomst. Het overleg is volgens de D66-leider bedoeld om een uitweg te vinden uit de impasse. Behalve de fractieleiders schuiven premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) aan.

PvdA-leider Diederik Samsom relativeerde de onenigheid. Volgens Samsom is er geen patstelling.

“Ik denk dat dat wel meevalt. Het gaat nu om het vinden van een balans tussen de wens om verspilling aan te pakken, de kwaliteit te verbeteren en ook zo veel mogelijk keuzevrijheid overeind te houden. En dat is altijd een zoektocht.”

Maandagnacht werden de vijf partijen het al eens over 360 miljoen euro aan extra geld voor de langdurige zorg in 2015. Dinsdag werd echter duidelijk dat er onenigheid was over het plan van Schippers om verzekeraars meer ruimte te geven om zorgaanbieders te weren. Dat moet zorgen voor meer kwaliteit en voor lagere kosten. Met dit plan wordt geld vrijgespeeld om onder meer het extra geld voor de zorg te financieren.

De ChristenUnie heeft principiële bezwaren, omdat de vrije artsenkeuze op de tocht zou komen te staan. Of er vanavond een akkoord kan worden bereikt is niet duidelijk.

Het wetsvoorstel rondom de langdurige zorg moet voor de zomer door het parlement. Dat betekent dat het uiterlijk eind volgende week door de Tweede Kamer moet zijn aangenomen. Dan heeft de Eerste Kamer nog genoeg tijd om het te behandelen. (Novum)