Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Schippers: er is een akkoord over langdurige zorg

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Martin van Rijn geven een toelichting op de plannen voor de zorg waar de top van het kabinet, coalitiepartijen VVD en PvdA en de drie 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP het over eens zijn geworden.
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Martin van Rijn geven een toelichting op de plannen voor de zorg waar de top van het kabinet, coalitiepartijen VVD en PvdA en de drie 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP het over eens zijn geworden. Foto ANP / Bart Maat

De partijen die in Den Haag onderhandelden over de langdurige zorg zijn het vanavond eens geworden. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) laten weten.

Schippers heeft ‘voldoende vertrouwen’ dat alle vijf partijen steun geven aan haar plannen om zorgverzekeraars meer ruimte te geven om ziekenhuizen te selecteren op kwaliteit en prijs. Dat moet geld opleveren waarmee onder meer de bezuinigingen op de langdurige zorg worden verzacht. De ChristenUnie had bezwaren tegen het plan, uit vrees dat de vrije artsenkeuze wordt beperkt. Schippers heeft geen keiharde garanties gekregen, maar heeft er “vertrouwen in dat er een goede balans wordt gevonden tussen de keuzevrijheid van patiënten en het terugbrengen van de kosten”. “Garanties krijg je bij stofzuigers”, zei de minister.

ChristenUnie-voorman Arie Slob:

“Wij vinden elkaar in het vertrouwen dat besparingen gerealiseerd gaan worden. Ook hechten we aan de vrije artsenkeuze, gecombineerd met kwaliteit en efficiency.”

Eerder werd al bekend dat er structureel meer geld naar de langdurige zorg gaat: 200 miljoen euro structureel gaan. In een brief zal staatssecretaris Van Rijn de Kamer binnenkort informeren over de uitwerking van de plannen.

Vanavond schoven de top van het kabinet en de fractieleiders van de vijf partijen die onderhandelen over de langdurige zorg aan op het ministerie van Volksgezondheid. Er was haast, omdat het wetsvoorstel rondom de langdurige zorg voor de zomer door het parlement moet. Dat betekent dat het uiterlijk eind volgende week door de Tweede Kamer moet zijn aangenomen. Dan heeft de Eerste Kamer nog genoeg tijd om het te behandelen. (Novum)