Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Koen Hauser tweede Fotograaf des Vaderlands

Foto Koen Haus / koenhaus.com

Koen Hauser is vandaag benoemd tot de tweede Fotograaf des Vaderlands, een initiatief van Stichting Fotoweek. Een jaar lang is Hauser ambassadeur van de vakfotografie. Juist omdat hij moderne technieken gebruikt om de werkelijkheid naar zijn hand te zetten noemt de jury hem ‘een voorbeeld voor de fotografie’.

De jury van de Fotoweek roemt Hausers veelzijdigheid. Zijn werk varieert van toegepaste fotografie en mode, tot kunst. In opdracht, maar ook voor zichzelf.

Hauser werkt voor modebladen als Linda en L’Officiel en voor het Volkskrant Magazine, maar maakt ook eigen werk zoals de Modische Atlas der Anatomie (2000), vrouwen van wie organen te zien zijn, en fotografeerde naakte mensen voor de serie Sculptural Nudes (2013), die hij vervolgens vervormde naar voorbeeld van een kunststroming, zoals het kubisme.

Hauser (1972) is de opvolger van Ilvy Njiokiktjien, die vorig jaar als eerste deze titel kreeg.

Werk van Hauser:

1) 2004, uit serie Opus Magnum Atomium 2) 2014, schrijver Daan Heerma van Voss, gefotografeerd voor Volkskrant Magazine. Foto’s Koen Hauser

2013, uit expositie Amazing Models, Museum Boerhaave. Het model op deze foto is actrice Georgina Verbaan. Haar en make-up Louise van Huisstede. Foto Koen Hauser

2014, editorialshoot van Linda Magazine maart 2014, model is danseres Euvgenia Parakhina (bekend van Dancing with the Stars). Styling Alex van der Veen, haar en make-up Dirk Jensma. Foto Koen Hauser

Lees vandaag meer in Het Grote Verhaal in NRC Handelsblad.