Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kabinet steunt NAVO-inzet met F-16’s, marinefregat en mijnenjager

Het kabinet steunt de uitbreiding van de NAVO-inzet in Oost-Europa met een marinefregat, F-16’s en een mijnenjager. Dat schrijft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vanavond in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet stelt F-16's beschikbaar voor het doen van patrouillevluchten.
Het kabinet stelt F-16's beschikbaar voor het doen van patrouillevluchten. Foto ANP / Koen Verheijden

Het kabinet steunt de uitbreiding van de NAVO-inzet in Oost-Europa met een marinefregat, F-16’s en een mijnenjager. Dat schrijft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vanavond in een brief aan de Tweede Kamer. Dit in reactie op de ontwikkelingen in Oost-Oekraïne.

De mijnenjager gaat oefeningen uitvoeren en havenbezoeken afleggen in de Oostzee. Verder zijn er Nederlandse F-16’s beschikbaar om patrouillevluchten uit te voeren. Ook gaat Nederland in juni met enkele schepen deelnemen aan de oefening ‘Baltops’ en in september doet een eenheid van Special Forces in Polen mee aan de oefening ‘Noble Sword’. Ten slotte levert Nederland twee functionarissen voor het versterken van de staf op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

Timmermans schrijft verder in de brief:

“Nederland is tevreden over het overeengekomen pakket van maatregelen. Het is evenwichtig en proportioneel en biedt bondgenoten die zich bedreigd voelen voldoende zekerheden. Bovendien is afgesproken dat, afhankelijk van de ontwikkelingen, het pakket kan worden aangepast. De maatregelen geven uitdrukking aan de eensgezindheid en solidariteit in het bondgenootschap zonder dat zij escalerend werken.”

Het marineschip Zr. Ms. Evertsen, dat onderdeel uitmaakt van de antipiraterij-operatie voor de kust van Somalië, komt mogelijk eerder terug om actief te worden in de Middellandse Zee. De Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) – de hoogste militair van de NAVO - kan daartoe besluiten.

Vorige week besloot het ministerie van Defensie al om de militaire samenwerking met Rusland op te schorten, in reactie op de ontwikkelingen in Oekraïne. Wel blijft er diplomatiek contact tussen Nederland en Rusland over militaire aangelegenheden.

Pantservoertuigen door de straten

Sinds de annexatie van De Krim door Rusland, vorige maand, rommelt het in Oost-Oekraïne waar veel Russen wonen. Ook vandaag volgden de gebeurtenissen in Oost-Oekraïense steden elkaar in hoog tempo op. De belangrijkste punten op een rij:

  • In verschillende steden reden pantservoertuigen door de straten, sommige met Russische vlaggen. Vooral in de steden Slavjansk en Kramatorsk was het onrustig. Oekraïense straaljagers vlogen boven de steden, maar verder kwam er nauwelijks actie vanuit Oekraïne.
  • Ten minste zes pantservoertuigen zijn door pro-Russische opstandelingen ingenomen van het Oekraïense leger. Dat heeft het ministerie van Defensie bevestigd. Een militair zei tegen Reuters dat hij en zijn collega’s “niet willen schieten” op eigen mensen.
  • De NAVO gaat de marine, lucht- en landmacht van lidstaten in Oost-Europa versterken als reactie op de crisis in Oekraïne.

Lees ook ons liveblog terug over de ontwikkelingen in de Oost-Oekraïense steden.