Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

HTC One: het beste Android-toestel, op de ‘ultrapixel’-camera na

HTC introduceerde vorige maand een nieuwe smartphone in het topsegment: de HTC One M8. Het is een geduchte concurrent van Android-telefoons zoals de Sony Xperia Z2 en de Samsung Galaxy S5.

Een fraai gewelfde achterkant, twee grote speakers aan de voorzijde, een strakke aluminium body. Dit is geen fotomodel of sportauto, maar de nieuwe HTC One smartphone. Ligt lekker in de hand, zeker niet te licht (160 gram) en is – op zijn camera na – de beste Android-telefoon van dit moment.

Specs HTC One M8 (adviesprijs 699 euro):

  • Qualcomm Snapdragon 801 processor
  • 2 GB RAM, 16 GB opslag
  • Nano-sim en mogelijkheid voor geheugenkaart tot 128 GB
  • 5 inch full HD scherm, 160 gram
  • Camera achter: 4,1 ‘ultrapixel’ en dieptemeter, voor 5 megapixel

Je moet twee keer kijken om de HTC One van dit jaar (typenummer M8) te onderscheiden van die van vorig jaar (M7).Het scherm is ronduit prachtig en iets groter dan voorheen (nu 5- in plaats van 4,7-inch). Sommige eigenaren van de oude One vinden het oude model daarom iets handzamer. Na een weekje met de HTC One voelt een iPhone met 4 inch scherm als downsizen. Het wordt hoog tijd dat Apple kiest voor een maatje meer, maar dit terzijde.

Binnen in de nieuwe One zit de snelste Qualcomm-processor van dit moment. De HTC One slikt nu een nanosim en er is ruimte voor een geheugenkaartje (tot 128 GB). Dat mag ook wel met 16 GB ingebouwd geheugen - minder dan de vorige versie. Google doet er 65 GB ruimte op Drive bij cadeau, zoals je bij Samsung vijftig gratis Dropbox-giegs krijgt.

Alweer ‘Ultrapixels’

Het blijft tobben met de eigenwijze ultrapixel camera die HTC in zijn One stopt. De gedachte is dat minder, maar grotere pixels meer licht opvangen. De foto’s halen het echter niet bij de concurrentie (iPhone 5S, Sony Xperia Z1). Zie ook de ervaringen bij Hardware.Info. HTC voegde een camera aan de achterzijde toe die diepte registreert en achteraf scherpstellen mogelijk maakt. Dat blijkt een weinig betrouwbare gimmick. Dan liever de app waarmee je snel 360-graden foto’s kunt maken.

De afwerking is van de hardware is perfect en dat mag ook wel voor 700 euro. HTC heeft zijn Sense-aankleding in de loop der jaren verbeterd en vooral versimpeld. De extra’s zitten nu niet meer in de weg. Favoriete functie: de dubbelklik. Leg de telefoon op je bureau en tik af en toe twee keer op het scherm om het scherm te activeren en te zien of er nieuwe berichten zijn.

De speakers van de HTC One zijn voor een telefoon erg goed. Aan de andere kant: je zult meestal via een koptelefoon luisteren. Samen met de Nexus 5 (LG/Google-samenwerking) is dit het aantrekkelijkste Android-toestel van dit moment. Je zou ook de nieuwe Samsung S5 kunnen overwegen maar die lijkt het qua bouwkwaliteit nog niet te halen bij de concurrentie. Maar daarover later meer.

Techblog The Verge recenseerde eerder ook de HTC One M8: