Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Hot dogs voor hondenliefhebbers

Over DBGB Kitchen & Bar in New York heb ik al eens eerder bericht. De claim to fame van deze ‘lowdown downtown place waar de Franse brasserie de Amerikaanse taveerne ontmoet’ is de keuze uit veertien verschillende huisgemaakte worsten. Van Boudin Basque tot Beaujolaise. Van Tunisienne tot Toscane. En niet te vergeten DBGB Dog, een hotdog die op de kaart staat als een homemade beef wiener.

Nu beschouwen de New Yorkers het ook als volledig bon ton om dergelijke vleesversnaperingen weg te spoelen met een glas bier van vaasformaat, gevuld met een van de tweeëntwintig soorten die DBGB Kitchen & Bar op tap heeft. De zaak voorziet daarentegen ook in een onalledaagse, gunstig geprijsde wijnkaart met daarop een keur aan spannende flessen.

Naar verluidt is DBGB een van de inspiratiebronnen geweest voor The Fat Dog, een nieuw initiatief van de hoofdstedelijke sterrenchef Ron Blaauw. ‘Onder de radar’ opende hij op 16 april een hot dog bar op de Ruysdaelkade 251 in de Amsterdamse Pijp. Dat het Londense Bubbledogs eveneens als voorbeeld heeft gediend, blijkt uit het drankaanbod. Ook Blaauw gaat champagne schenken bij zijn hot dogs.

De onvermijdelijke gin-tonic geeft acte de présence in zijn inmiddels vele verschijningsvormen, met speciale aandacht voor Sloane’s, gin van vaderlandse bodem. Daarbij heeft hij ook de hand weten te leggen op de speciaalbieren van Mikkeller, topbrouwer uit Kopenhagen en vriend van René Redzepi.

Evenals bij DBGB het geval is, zal The Fat Dog een tot de verbeelding sprekende wijnkaart presenteren. Chenin blanc, riesling, rosé, pinot grigio, gamay, pinot noir en American homeboy zinfandel zullen er waarschijnlijk niet op ontbreken. Stuk voor stuk hondenliefhebbers.

Overigens maakt BYOD onderdeel uit van Blaauw’s nieuwe formule: Bring Your Own Dog.

Mocht u Blaauw’s nieuwe inloopzaak binnenwandelen met uw trouwe viervoeter dan liggen er hondenbrokjes klaar.