Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Twee doden na zinken passagiersschip Zuid-Korea, bijna 300 mensen vermist

Een Zuid-Koreaans passagiersschip is vlak bij het eiland Jeju gezonken. Aan boord van het schip, de Sewol, waren 477 passagiers – vooral scholieren en docenten -en bemanningsleden. Zeker twee mensen zijn om het leven gekomen. Volgens persbureau Reuters hebben functionarissen gezegd dat er al 164 mensen in veiligheid zijn gebracht.

Helikopters vliegen boven het zinkende passagiersschip.
Helikopters vliegen boven het zinkende passagiersschip. Foto AFP

Een Zuid-Koreaans passagiersschip is vlak bij het eiland Jeju gezonken. Aan boord van het schip, de Sewol, waren 477 passagiers - vooral scholieren en docenten -en bemanningsleden. Zeker twee mensen zijn om het leven gekomen. Volgens persbureau Reuters hebben functionarissen gezegd dat er al 164 mensen in veiligheid zijn gebracht.

Meer dan driehonderd mensen zijn nog vermist volgens Reuters.

De school van een groot deel van de passagiers aan boord, een middelbare school uit Ansan, een voorstadje van hoofdstad Seoul, heeft gemeld dat al zijn 338 studenten en docenten zijn gered. Volgens Reuters kan dit niet bevestigd worden door de kustwacht en andere bij de redding betrokken functionarissen. De passagiers waren op schoolreisje naar Jeju.

http://youtu.be/bRDU4Lw9_D8

Op zijn kant

Op tv-beelden is te zien dat de Sewol op zijn kant ligt. Kort daarna was het geheel gekapseisd en lag alleen het voorste deel van de wit-blauwe romp nog boven water. Het is onduidelijk wat er is gebeurd, maar een ooggetuige vertelde op een Koreaanse tv-zender dat er een “luide botsing” te horen was geweest. Bij de reddingsoperatie waren volgens een regeringsfunctionaris achttien helikopters betrokken en 34 schepen van de marine en de kustwacht.

Onderweg vanuit Incheon

De boot met een maximale capaciteit van 900 en een lengte van 146 meter was gisteren vertrokken uit de haven van Incheon, een stad ongeveer 30 kilometer ten westen van Seoul.