‘Europese hoofdkantoor Starbucks vertrekt uit Nederland’

Een klant zit in een Starbucksvestiging in Londen.
Een klant zit in een Starbucksvestiging in Londen. Foto EPA/ Andy Rain

Het Europese hoofdkantoor van internationale koffieketen Starbucks verhuist eind dit jaar van Amsterdam naar Londen, meldt het Financieele Dagblad vandaag (€).

Volgens Kris Engskov, Starbucks-directeur in Europa, verhuist de keten naar het Verenigd Koninkrijk “omdat daar verreweg onze meeste Europese vestigingen zijn”. Engeland loopt bovendien voorop op het gebied van innovatie. Een laatste reden is volgens Engskov dat Starbucks daar zijn grootste concurrent heeft, namelijk Costa Coffee. Die keten heeft wel “een heel andere schaal”.

Engskov zegt niet dat de verhuizing iets te maken heeft met de controverse rond de lage belastingafdracht in het Verenigd Koninkrijk, schrijft het FD. Starbucks betaalde namelijk de afgelopen vijftien jaar alleen in 2007 belasting over de winst. Alle andere jaren schreef de keten daar rode cijfers, maar volgens politici en Britse media was dat een kunstmatig verlies, omdat Starbucks via Nederland geld wegsluisde naar belastingvriendelijker plekken.

Volgens het FD was een andere theorie dat het Europese hoofdkantoor in Amsterdam zijn Europese zusterbedrijven te hoge prijzen rekende voor intellectueel eigendom van het Starbucks-concept en voor het het roosteren en distribueren van de koffiebonen.

Belasting drukken

Starbucks heeft zijn logo in Nederland ondergebracht, net als de koffie-inkoop. Zo drukt het bedrijf belastingen in het Verenigd Koninkrijk.

In september vorig jaar vroeg de Europese Commissie enkele landen, waaronder Nederland, om opheldering over de belastingovereenkomsten die ze met grote multinationals als Starbucks hadden gesloten.