Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Elvis K. bekent moord op politicus Helmin Wiels

Helmin Wiels in maart vorig jaar in de Eerste Kamer voor het Koninkrijksoverleg.
Helmin Wiels in maart vorig jaar in de Eerste Kamer voor het Koninkrijksoverleg. Foto ANP / Lex van Lieshout

De 37-jarige Curaçaoënaar Elvis K. heeft bekend dat hij in mei vorig jaar politicus Helmin Wiels in opdracht heeft doodgeschoten. Dat bevestigt officier van justitie Guillano Schoop aan NRC. Het onderzoek naar de opdrachtgevers van de moord loopt nog.

Elvis K., ook wel bekend als ‘Monster’, werd al lange tijd verdacht van de moord op Wiels. Eerder liet het OM op het eiland al weten dat het bewijs tegen K. “wettig en overtuigend” was. K. beriep zich lange tijd op zijn zwijgrecht, maar heeft enkele weken geleden de moord bekend en belastende verklaringen tegen anderen afgelegd. Schoop:

“De heer K. heeft bekend dat hij de schutter was. Ook heeft hij aangegeven dat de heer Martinez [inmiddels geliquideerd, red.] de bestuurder was van de auto die is gebruikt bij de aanslag. Een andere verdachte, Carlos P., heeft hem kleren en een masker gegeven die K. op het moment van de moord droeg.”

Verder heeft K. belastende verklaringen afgelegd tegen verdachte Burney F., die samen met Luigi Florentina de moord technisch zou hebben voorbereid. Florentina pleegde in september zelfmoord in zijn cel.

K. is in Nederland vanwege zijn veiligheid

In ruil voor de verklaring wilde Elvis K. naar Nederland overgebracht worden, omdat hij vreest voor zijn veiligheid. Justitie op Curacao heeft na onderzoek vastgesteld dat de verklaring van K. “op grote lijnen klopt” en op 22 maart is K. naar Nederland gebracht.

De verklaring van K. kwam vandaag naar buiten in een pro-formazitting. Volgens de officier van justitie heeft het onderzoek met de verklaring van K. “een nieuwe impuls” gekregen. Het OM wil daarom meer tijd en heeft aan de rechter verzocht om de inhoudelijke behandeling van de zaak pas in augustus te laten beginnen. Oorspronkelijk stond de inhoudelijke behandeling op 21, 22 en 23 mei gepland.