‘Apothekers weigeren soms middelen voor euthanasie te leveren’

Foto ANP / Roos Koole
Foto ANP / Roos Koole Een oude dame tekent de wilsverklaring.

Apothekers weigeren soms medicijnen voor euthanasie te verlenen, omdat ze het niet eens zijn met de beslissing van de arts. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Altijd Wat onder artsen van de Levenseindekliniek.

In de huidige euthanasiewet neemt een arts de beslissing over het al dan niet verlenen van euthanasie na een aanvraag. Daarna oordeelt een tweede arts of aan alle voorwaarden is voldaan. De apotheker, die in sommige gevallen ook een oordelende rol vervult, is in de wet niet opgenomen.

Volgens apothekersvereniging KNMP mag een apotheker wel degelijk een eigen afweging maken. Apothekers hebben geen leveringsplicht.

Middelen voor euthanasie blijken vooral te worden geweigerd door geloofsbezwaren of bij controversiële verzoeken. Bijvoorbeeld als een patiënt aan dementie lijdt, een ‘voltooid leven’ heeft geleid, of psychiatrisch is.

‘Apothekers zouden dodelijke middelen niet moeten kunnen weigeren

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman wil een debat aanvragen over de kwestie. Ook de SP, het CDA en regeringspartij PvdA hebben de redactie van Altijd Wat Monitor laten weten dat ze de minister willen bevragen over de weigerende apotheker.

“Apothekers zouden de dodelijke middelen niet moeten kunnen weigeren als twee artsen het euthanasieverzoek hebben goedgekeurd. Ik wil van de minister weten wat zij hiervan vindt. De positie van de apotheker staat niet in de euthanasiewet. Dus het lijkt erop dat weigeren zomaar kan.”

Van de 29 artsen van de Levenseindekliniek reageerden 19 mensen op de vraag of ze weleens een weigerende apotheker hadden gehad. Bij ruim de helft was dit het geval. Tevens geeft 23 procent van de 53 ondervraagde apothekers aan weleens euthanasiemiddelen te hebben geweigerd.