Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Zorgakkoord nog niet rond - vrije ziekenhuiskeuze op de tocht

Minister Edith Schippers bij aankomst bij de ministerraad.
Minister Edith Schippers bij aankomst bij de ministerraad. Foto ANP/Martijn Beekman

Regeringspartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP hebben vanavond nog geen deal gesloten met minister Edith Schippers van Volksgezondheid over verdere uitwerking van het eerder gesloten akkoord over de zorg. Morgen spreken de partijen verder.

Deze partijen besloten gisteren dat er volgend jaar 360 miljoen euro meer wordt uitgetrokken voor de overdracht van zorgtaken aan gemeenten dan in de originele plannen was opgenomen. In 2016 komt er driehonderd miljoen bij en vanaf 2017 gaat het om tweehonderd miljoen euro per jaar.

Obstakel: schrappen vrije keuze in ziekenhuiszorg

Het grootste obstakel waar de partijen vanavond tegen aanliepen is de eis van de VVD en minister Schippers dat verzekeraars zorgaanbieders meer kunnen selecteren op prijs en kwaliteit. VVD en PvdA spraken vanavond met de oppositiepartijen over het schrappen van de vrije keuze in de ziekenhuiszorg, zo verklaren ingewijden vanavond tegenover persbureau Novum. Schippers heeft eerder voorgesteld om zorgverzekeraars meer ruimte te geven om geen zorg te vergoeden als die wordt geleverd door ziekenhuizen waarmee geen contract is afgesloten.

Naar verluidt eist de VVD dat de drie oppositiepartijen instemmen met het plan van Schippers. Nu is er geen meerderheid voor in de Eerste Kamer. In ruil gaat de grootste coalitiepartij dan akkoord met extra geld voor de zorgtaken die volgend jaar aan de gemeenten worden overgedragen. Volgend jaar gaat dat om 360 miljoen euro, vanaf 2017 om 200 miljoen euro per jaar.