Voorwaardelijke straf geëist tegen maagchirurg Nick R.

Tegen maagchirurg Nick R., die werkte in het Scheper Ziekenhuis in Emmen, eist het Openbaar Ministerie drie maanden voorwaardelijke celstraf. R. staat terecht omdat hij na een operatie in 2009 wondgaas in het lichaam van een patiënt had achtergelaten, waardoor de vrouw doodziek werd.

De buitenkant van het Scheper Ziekenhuis in Emmen.
De buitenkant van het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Foto ANP/ Vincent Jannink

Tegen maagchirurg Nick R., die werkte in het Scheper Ziekenhuis in Emmen, eist het Openbaar Ministerie drie maanden voorwaardelijke celstraf, meldt persbureau Novum. R. staat terecht omdat hij na een operatie in 2009 wondgaas in het lichaam van een patiënt had achtergelaten, waardoor de vrouw doodziek werd.

In totaal waren er zeventien aangiftes gedaan tegen de 62-jarige R., die van 2005 tot 2009 maagverkleiningsoperaties uitvoerde in Emmen. Elf daarvan kwamen van oud-patiënten, zes van nabestaanden van patiënten. R. werd in 2009 ontslagen nadat een rapport verscheen van de commissie-Greve, die onderzoek had gedaan naar zijn functioneren. Die commissie oordeelde hard:

“Consequente handhaving van gemaakte afspraken over apparatuur en werkwijze op de operatiekamer is altijd een strijd geweest, voornamelijk omdat dr. R. regelmatig afweek van de uitgezette lijnen. [...] De commissie is van oordeel dat er zowel in het pre- als in het postoperatieve beleid ernstige tekortkomingen gevonden kunnen worden bij de complexere operaties die grotendeels zijn terug te voeren op het functioneren van dr. R.”

R. stond vandaag in Assen maar voor één zaak terecht. De andere werden geseponeerd vanwege het gebrek aan bewijs. Er ging vier jaar vooronderzoek vooraf aan de strafzaak van vandaag.

Lees meer over de zaak in NRC Handelsblad van vandaag: ‘De chirurg liet een gaasje in de patiënt achter’. Abonnees lezen het stuk gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.