‘Militaire operatie in oosten Oekraïne begonnen’

Oekraïense soldaten op een tanker met de nationale vlag, ongeveer 70 kilometer van de oostelijke stad Slavjansk, waar een overheidsgebouw is bezet door pro-Russische aanhangers.
Oekraïense soldaten op een tanker met de nationale vlag, ongeveer 70 kilometer van de oostelijke stad Slavjansk, waar een overheidsgebouw is bezet door pro-Russische aanhangers. AP / Maxim Dondyuk

Een militaire operatie in het oosten van Oekraïne zou zijn begonnen. Dat melden Russische persbureaus en interim-staatshoofd Oleksandr Toertsjinov. De “anti-terreuroperatie” zal volgens hem worden uitgevoerd in fases en begint ten noorden van Donetsk.

Het doel van de operatie is volgens Toertsjinov het beschermen van Oekraïense burgers. “Stop terreur, stop criminaliteit, stop de poging ons land te verdelen.”

Volgens onze buitenlandredacteur Hubert Smeets is de aard van de operatie niet duidelijk.

“Is dit een speldenprik? Is dit een symbolische daad? Dat weten we niet.”

Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Volgens Russisch persbureau Tass zijn Oekraïense tanks en pantservoertuigen op weg naar Slavjansk.
http://t.co/cYQpWeHUF8

Druk op regering nam toe

De druk op de regering om in te grijpen werd steeds groter. Gisteren gingen in hoofdstad Kiev honderden mensen de straat op, omdat ze willen dat de regering reageert op de pro-Russische (soms gewapende) demonstranten die overheidsgebouwen in Oost-Oekraïense steden bezetten. Ook willen ze dat de minister van Binnenlandse Zaken aftreedt. Kiev maakte zondag bekend een “anti-terreuroperatie” te starten tegen “seperatisten”, maar grote militaire actie bleef uit. Demonstranten in de stad Gorlivka wisten wel weer een nieuw gebouw in te nemen; het hoofdkantoor van de politie.

Stapsgewijs wordt Oekraïne verdeeld, schreef Hubert Smeets gisteren in NRC Handelsblad:

“De toekomst van het land als soevereine eenheidsstaat is in het geding. De Oekraïense regering heeft zich tot nu toe tot verbaal tegengeweld beperkt. De speciale eenheden van de binnenlandse strijdkrachten, die Kiev zei in te zetten, zijn afgelopen dagen niet of nauwelijks in staat geweest de machtsovernamen in het oosten te voorkomen. De reguliere politie stond er meestal bij en keek er naar, dan wel liep over naar de nieuwe macht.”

Etnische Russen niet bedreigd in oost-Oekraïne

Etnische Russen in oost-Oekraïne hebben onterecht beweerd dat ze werden bedreigd om de Russische bemoeienis in het gebied te rechtvaardigen. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties. Hoewel er enkele aanvallen waren tegen de etnisch Russische gemeenschap, waren ze niet systematisch of wijdverbreid, zo staat in het rapport.

“Foto’s van de Maidan-protesten, zwaar overdreven verhalen over mishandeling van etnische Russen door Oekraïense nationalistische extremisten, en foutieve berichten over dat zij met wapens Russen op de Krim zouden vervolgen, zijn systematisch gebruikt om een sfeer van angst en onzekerheid te creëren. Dat komt tot uitdrukking in de steun aan de Russische annexatie van de Krim. “

Poetin ontkent Oekraïne te zijn binnengedrongen

De Russische president Poetin heeft in een telefoontje met president Obama wederom ontkend dat Rusland in Oekraïne is binnengedrongen. De protesten in het zuidoosten van Oekraïne zijn volgens Poetin het resultaat van “een gebrek aan wil en leiderschap in Kiev”. De nieuwe regering lukt het niet de belangen te behartigen van de Russen en de Russisch-sprekende populatie, zo zegt het Kremlin in een verklaring. Obama wees Poetin juist op de toenemende politieke en economische isolatie van Rusland als gevolg van de crisis in Oekraïne.

Beide partijen kwamen overeen dat wordt gezocht naar een diplomatieke oplossing. Gesprekken hiertoe, waaraan ook de EU deelneemt, vinden 17 april plaats in Genève. Eerder had Rusland nog gedreigd dat overleg te boycotten.

Oekraïense presidentskandidaat in elkaar geslagen

De Oekraïense presidentskandidaat Oleg Tsarev, van dezelfde partij als de afgezette president Janoekovitsj, is door betogers in Kiev in elkaar geslagen, nadat hij een televisie-interview had gegeven. Hij heeft daarbij in elk geval een blauw oog opgelopen, is te zien op foto’s van zijn verwondingen die via Twitter zijn verspreid.

Twitter avatar Km101S Варфаломей @rykov ответил на вопросы. говорил неплохо. завтра, вероятно, заплывет. одежду изорвали. http://t.co/wz05whXv3d

Tsarev laat zijn verwondingen zien:

Een video van de aanval op Tsarev - beelden kunnen als schokkend worden ervaren: