Irak sluit voormalige Abu Ghraib-gevangenis vanwege veiligheid

Een archieffoto van de Abu Ghraib-gevangenis uit 2003 Foto AFP/ Stan Honda

Het ministerie van Justitie in Irak sluit de Centrale Gevangenis van Bagdad, wat voorheen de notoire Abu Ghraib-gevangenis was, vanwege zorgen over de veiligheid. Of het om een tijdelijke of permanente sluiting gaat, is niet duidelijk, schrijft persbureau AFP.

De veiligheidszorgen hebben te maken met een grootschalige uitbraak van gevangenen, vorig jaar juli. Toen pleegden militanten van ISIS (Islamitische Staat in Irak en de Levant) een aanslag op de gevangenis. Honderden mensen ontsnapten en meer dan vijftig gevangenen en leden van de veiligheidsdiensten werden gedood.

Minister van Justitie Hassan al-Shammari spreekt in een verklaring van een “voorzorgsmaatregel”. De 2.400 gevangenen, gearresteerd of veroordeeld vanwege terreurgerelateerde misdaden, zijn overgebracht naar andere gevangenissen in Centraal- en Noord-Irak.

De gevangenis bevindt zich in een gebied ten westen van de Irakese hoofdstad en staat bekend als onveilig. Het is gelegen tussen Bagdad en de stad Fallujah, die in handen is van rebellen. Irak heeft te maken met een stijging van geweld. Meer dan 2.500 mensen zijn dit jaar tot dusver omgekomen.

Abu Ghraib notoir

De gevangenis werd ten tijde van Saddam Hussein gebruikt voor martelpraktijken. Zo’n 4.000 gevangenen zouden er zijn gestorven. Abu Ghraib kreeg internationale aandacht na de invasie van Irak in 2003, toen er foto’s uitlekten van Iraakse gevangenen die vernederd werden door Amerikaanse bewakers. Het leidde tot grote verontwaardiging.

In 2006 werd Abu Ghraib gesloten, om in 2009 als de Centrale Gevangenis van Bagdad weer open te gaan. Het werd toen overdragen van de Amerikanen aan de Irakezen.

    • Frank Huiskamp