Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Het gaat niet goed met Gabriel García Márquez (87): toestand ‘stabiel maar wankel’

Colombiaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez
Colombiaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez Foto The Douglas Brothers

Sinds zijn ontslag uit het ziekenhuis gaat het niet veel beter met de Colombiaanse Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez, meldt De Morgen. Zijn familie omschrijft diens gezondheidstoestand  vandaag als ‘stabiel maar zeer wankel’.

De 87-jarige García Márquez, beroemd om romans als Honderd jaar eenzaamheid en Liefde in tijden van cholera, werd begin april in woonplaats Mexico Stad in het ziekenhuis opgenomen wegens longproblemen. Erg zorgwekkend was die opname toen niet, stelde zijn zoon Oscar. Na acht dagen werd de auteur uit het ziekenhuis ontslagen.

Vandaag laat zijn echtgenote en twee zonen weten dat de gezondheid van de Colombiaanse schrijver ‘zeer wankel’ is. De lymfeklierkanker, die vijftien jaar geleden ook al bij García Márquez werd aangetroffen, zou zijn teruggekomen met uitzaaiingen naar longen en lever. De familie heeft besloten om de schrijver niet meer te behandelen. Hij wordt thuis verzorgd.

Márquez won in 1982 de Nobelprijs voor de Literatuur. Van zijn beroemdste roman, Honderd jaar eenzaamheid, zijn wereldwijd zo’n vijftig miljoen exemplaren verkocht.