Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Grachtenpizza

Op de Oude Gracht in Utrecht had je in de jaren tachtig een ‘pizzakraam.’ Drie man hielden er een operatie gaande die schitterde in efficiëntie. Op grote platen lagen vierkante deegvelden, in voorgesneden, voorgegaarde stukken. De keuze was paprika, ansjovis, of peper - of zoiets. „Doe mij maar eentje met ansjovis”, zei je tegen de baas, een grijs besnorde heer in hemdsmouwen, die dan het stuk in een oven deed en even later liep je van vetvrij papier pizza te eten. Dreigde laag water, dan voerde de bakkerij in een grachtenkelder pal onder de kraam snel verse deegplaten aan.

Wat er van ze geworden is? Geen idee. Maar de pieken en knaken kwamen in zo’n hoog tempo binnen dat een Ferrari zeker in het verschiet lag - ik was zelf zeker goed voor het wieldop, rechtsvoor.

Deze pizzaatjes zijn intussen ingehaald door de Domino’s en Pizza Hutten en dergelijke. Ik kan er niet aan wennen: met ananas, shoarma, kebab, tandoori. Je zal als tonijn, een flitsend dier, in droge korrels gemalen maar op zo’n deegschijf belanden, pfff.

Maar, opeens gloort er hoop: steeds meer zaken hebben iets op de kaart staan dat veel weg heeft van die ‘grachtenpizza’ - die natuurlijk niet een echte pizza was. Flammkuchen, tarte flambée, een hartige deegschijf waarvan men zegt dat hij zijn wortels in de Elzas heeft, maar waarvan het recept zo simpel is dat dit vast ook al bijvoorbeeld door Batavieren en Belgen werd gegeten.

De nieuwe snack loopt zo goed dat deze begin 2014 de Horecava Innovation Award won, vanwege „de toegankelijkheid van een pizza en het rendement van een pannenkoek” - ik weet niet of ik blij zou zijn als ze dat in een functioneringsgesprek tegen mij zouden zeggen… En qua ingrediënten is ook alweer inflatie te bespeuren. Peer? Maak hem gewoon zelf!

Voeg de gist bij de bloem en meng met het water. Beetje zout erbij en kneden maar. Laat één uur bij kamertemperatuur in folie ingepakt rijzen.

Verwarm de oven voor op 250 graden. Snijd de uien in ringen, de rauwe ham aan blokjes. Rol het deeg op het werkblad uit tot een dunne ‘pizzabodem’ en leg deze vervolgens op de ovenplaat die is voorzien van bakpapier.

Besmeer het deeg met de crème fraîche, bestrooi met de ui, hamblokjes en met klodders Munster.

Bak de flammkuchen vijf minuten en serveer meteen met een lekkere zure sla.