Ex-agent weerspreekt lezing Opstelten: er liep onderzoek naar Demmink

Oud-topambtenaar Joris Demmink op een foto uit 2003.
Oud-topambtenaar Joris Demmink op een foto uit 2003. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De Centrale Recherche Informatiedienst (CRI), inmiddels opgegaan in de Dienst Nationale Recherche Informatie (DNRI), heeft onderzoek gedaan naar oud-topambtenaar Joris Demmink. Dat zei voormalig politieagent Emile Broersma, commandant van het observatieteam van de CRI, vandaag in de zaak.

Broersma weerspreekt daarmee de lezing van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD), die vol heeft gehouden dat Demmink niet in beeld was bij het zogenoemde Rolodex-onderzoek naar pedofilie.

De oud-agent wilde geen antwoord geven op vragen van de rechter over observaties van Demmink. Hij beriep zich op zijn ambtsgeheim. Maar de rechter oordeelde dat hij de vragen móest beantwoorden, omdat de waarheidsvinding zwaarder dan het ambtsgeheim van de getuige woog.

Onze verslaggever Marcel Haenen, bij de zaak aanwezig, beschreef op Twitter wat Broersma zei. Broersma heeft in 1998 Demmink en drie andere verdachten geobserveerd. Hij stopte daarmee, omdat “de zaak stuk was”.

Er was volgens Broersma gelekt over het Rolodex-onderzoek naar verdachte Hans H., de hoofdofficier van Justitie van het landelijk parket en de baas van de CRI.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Agent Broersma noemt het onderzoek naar Demmink ‘betrokkenheid bij georganiseerd misbruik maken van kinderen’.

Ook hoofdofficieren Jan Wolter W. en Henk W. waren naast Demmink en H. verdachte, zo zei Broersma.

Opstelten: echt niet betrokken

In het Rolodex-onderzoek uit 1998 werd gekeken of hooggeplaatste magistraten zich schuldig zouden hebben gemaakt aan seks met minderjarige jongens. Tijdens een civiele procedure voor de rechtbank in Utrecht heeft voormalig Rolodex-rechercheur Leen de Koter begin maart gezegd dat Demmink wel in het onderzoek in beeld was gekomen.

Toenmalig hoofdofficier van justitie van Amsterdam Hans Vrakking zei in een interview met NRC Handelsblad dat Demmink ook genoemd was in deze zaak. De chauffeur van Demmink heeft zich volgens Vrakking bij de AIVD (toen nog BVD) erover beklaagd dat Demmink in de dienstauto seks had met jongens.

Opstelten schreef eind maart:

“Het Rolodex-onderzoeksdossier is door het Openbaar Ministerie recent wederom bestudeerd. De voorzitter van het College van procureurs-generaal heeft mij bij ambtsbericht van 24 maart 2014 laten weten, dat opnieuw is vastgesteld dat de oud-secretaris-generaal op geen enkele wijze in dit onderzoek naar voren is gekomen.”