Europees Parlement gaat akkoord met laatste deel bankenunie

Het kantoor van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt.
Het kantoor van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt. Foto ANP / EPA / Boris Roessler

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met de Europese bankenunie. Door een set nieuwe regels komt er een saneringsfonds voor noodlijdende banken waardoor nationale overheden in de toekomst niet meer hoeven bij te springen als een bank onderuit dreigt te gaan. Spaargeld van burgers blijft tot 100.000 euro beschermd.

Dat meldt persbureau Novum vandaag. Drie weken geleden bereikten vertegenwoordigers van het parlement al overeenstemming met lidstaten en de Europese Commissie.

Nieuwe regels begin volgend jaar al van kracht

Een aantal punten uit de richtlijn:

  • Er komt een saneringsfonds (stroppenpot) voor banken, waardoor ze zelf het risico moeten dragen bij een faillissement. Concreet betekent dit dat overheden niet langer meer geld gaan bijleggen als een bank dreigt in te storten, wat in het recente verleden wel is gebeurd (SNS Reaal, ABN AMRO). Aandeelhouders en schuldeisers moeten eerst geld bijleggen, daarna kan er aanspraak worden gemaakt op het fonds. Geld uit dit fonds komt de eerste acht jaar van van zowel de banken als de lidstaten. Daarna leggen alleen de banken nog in.
  • De ECB wordt toezichthouder van alle zesduizend banken in de eurozone. In de praktijk zal dat neerkomen op de twee- tot driehonderd grootste banken. De rest blijft onder supervisie van de nationale toezichthouders, zoals De Nederlandsche Bank.
  • Spaarders zien hun tegoed in de unie gegarandeerd worden tot 100.000 euro. Als een bank niet in staat is om dat geld op te hoesten, leggen de andere banken bij. Het gaat dan wel om de eigen banken; mocht een Nederlandse bank failliet gaan, is het niet zo dat instellingen uit de rest van de EU voor dat spaargeld moeten compenseren. Overigens was dit in Nederland al zo.

De bedoeling is dat de richtlijn eind dit jaar wordt geratificeerd, waarna de nieuwe regels volgend jaar van kracht worden. Meer details zijn hier te vinden.

Geen bail-outs meer

Michel Barnier, de commissaris voor Interne Markt, zegt dat dat de bankenunie een einde maakt aan het tijdperk van ‘enorme bail-outs’ waarbij noodlijdende banken gered moesten worden met overheidssteun:

“Het zorgt ervoor dat belastingbetalers niet de rekening moeten betalen van banken als ze in de problemen komen. Niet alleen helpt de unie om het vertrouwen te herstellen in de sector, maar het verzekert ook een echt Europees systeem van toezicht. Het biedt een uitkomst als banken falen.”

CDA-Europarlementariër Corien Wortmann in een verklaring:

“Met het akkoord krijgen we een Resolutieautoriteit die daadkrachtig kan optreden. Een falende bank kan binnen een weekend geherstructureerd worden, waarbij investeerders en aandeelhouders moeten betalen. Ook de opzet van het resolutiefonds is sterk verbeterd. Banken vullen zelf het Fonds en dat geld is nu binnen drie jaar al voor 70% gemeenschappelijk inzetbaar. Het gebruik van het Fonds is aan strikte regels gebonden en richt zich vooral op tijdelijke steun om een doorstart mogelijk te maken.”

Groenlinks-Europarlementariër Bas Eickhout:

Twitter avatar BasEickhout Bas Eickhout Bankenunie: geen publiek geld naar failliete banken http://t.co/LiLznvoCyR

Maar niet alle Europarlementariërs zijn echter even blij met de bankenunie, zoals bij de ChristenUnie:

Twitter avatar petervdalen Peter van Dalen #EU bankenunie een feit. Grote vergissing waar onze burgers nog lang last van hebben. En Den Haag wordt gedegradeerd tot provinciehoofdstad