Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

Drugsgebruik wereldwijd onder de loep - wat (en hoeveel) gebruikt Nederland?

XTC vinden Nederlanders makkelijker verkrijgbaar dan cannabis. Er wordt hier dan ook aardig wat geslikt: ruim twee keer zo veel als gemiddeld. Lachgas, ketamine, ritalin – ook dat gebruiken relatief veel Nederlanders. We roken meer, maar blowen minder. Gisteren werd het grootste drugsonderzoek ter wereld gepubliceerd. Bekijk de resultaten in deze grafiek.

Foto ANP/Lex van Lieshout

Xtc vinden Nederlanders makkelijker verkrijgbaar dan cannabis. Er wordt hier dan ook aardig wat geslikt: ruim twee keer zo veel als gemiddeld. Lachgas, ketamine, ritalin - ook dat gebruiken relatief veel Nederlanders. We roken meer, maar blowen minder. Gisteren werd het grootste drugsonderzoek ter wereld gepubliceerd. bekijk (een deel van) de resultaten in onderstaande grafiek.

Aan de Global Drug Survey deden wereldwijd 80.000 mensen mee. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksinstituten in zeventien landen. Kanttekening: de steekproef is niet representatief voor de bevolking. Vooral hoogopgeleide mensen tussen de 20 en 30 jaar reageerden. In Nederland zijn deelnemers bijvoorbeeld benaderd via omroep BNN.

Toch zijn de resultaten interessant, schrijft onze verslaggever Enzo van Steenbergen vandaag in nrc.next (€):

“Ze geven een goed beeld van drugsgebruik onder vooral jongeren tussen de 20 en 30 jaar, die vaak uitgaan in clubs en alcohol- en drugsgebruik niet beschouwen als bijzonder.”

In Nederland vulden 2800 mensen de vragenlijst in. Een paar opvallende zaken:

  •  Ruim 9 procent gebruikt ritalin, tegen 4 procent gemiddeld. Het middel is populair onder studenten, die er goed op kunnen studeren.
  • Veel Nederlanders gebruiken xtc; veel meer dan in België en Duitsland. Meer dan de helft van de respondenten gebruikte mdma, de werkzame stof in xtc. Het gemiddelde bij het onderzoek was 23 procent. Drugsonderzoeker Daan van der Gouwe van het Trimbos Instituut zegt in nrc.next:

“Hier zijn vrij veel drugslaboratoria, als je ernaar zoekt is er vrij makkelijk aan te komen en de prijzen zijn niet hoog in vergelijking met anderen Europese landen.

  • Nederlanders gebruiken minder cannabis dan in omringende landen. Dat zou te danken zijn aan het gedoogbeleid.
  • Een gevaar is de aankoop van drugs via internet; dat gebeurt vaak. Ruim tien procent van de ondervraagden doet het geregeld.

Hier vind je meer informatie over het onderzoek en grafieken.

Lees ‘Xtc, beter dan een jointje’ van Enzo van Steenbergen in nrc.next