360 miljoen extra naar zorg in 2015

Het kabinet en de coalitiepartijen D66, ChristenUnie en SGP trekken volgend jaar 360 miljoen euro extra uit voor de overdracht van zorgtaken aan gemeenten dan in de originele plannen was opgenomen. In 2016 komt er driehonderd miljoen bij en vanaf 2017 gaat het om tweehonderd miljoen euro per jaar.

Minister Lodewijk Asscher (R) van Sociale Zaken bij aankomst op het ministerie van Financiën waar overleg plaats heeft over de begroting voor 2015.
Minister Lodewijk Asscher (R) van Sociale Zaken bij aankomst op het ministerie van Financiën waar overleg plaats heeft over de begroting voor 2015. Foto ANP/Martijn Beekman

Het kabinet en de coalitiepartijen D66, ChristenUnie en SGP trekken volgend jaar 360 miljoen euro meer uit voor de overdracht van zorgtaken aan gemeenten dan in de originele plannen was opgenomen. In 2016 komt er driehonderd miljoen bij en vanaf 2017 gaat het om tweehonderd miljoen euro per jaar. Ingewijden bevestigen dit aan de NOS.

Het bedrag is onder meer bedoeld voor de dagbesteding van dementerende ouderen en de jeugdzorg. Daarnaast krijgen meer ouderen alsnog de gelegenheid om naar een verzorgingshuis te gaan. Het kabinet wil eigenlijk dat ouderen langer thuis blijven wonen, maar van die maatregel zouden de scherpste kantjes af worden gehaald.

Partijen praten vanavond verder

Meer details over de besteding van het geld zijn nog niet bekend. Vanavond praten de vijf partijen verder over de bestemming van de miljoenen, vannacht werden ze het eens over de financiële contouren.

Met deze maatregel worden eerdere bezuinigingen verzacht. De gemeenten nemen vanaf volgend jaar zorgtaken over van het rijk, maar krijgen daarvoor minder geld dan nu beschikbaar is. Diverse partijen die aan tafel zitten, waaronder coalitiepartij PvdA, wilden om deze reden dat er meer geld beschikbaar zou komen.