Straf Chelsea Manning blijft in hoger beroep hetzelfde

Archieffoto Bradley Manning.
Archieffoto Bradley Manning. Foto AP / Patrick Semansky

De veroordeling van klokkenluider Chelsea Manning (voorheen Bradley) voor het lekken van overheidsinformatie aan Wikileaks blijft in hoger beroep staan op 35 jaar celstraf. Dat meldt persbureau AP.

Manning werd vorig jaar augustus veroordeeld voor zes schendingen van de spionagewet, diefstal, computerfraude en veertien andere militaire overtredingen die het lekken van 700.000 militaire documenten betrof. Van de belangrijkste aanklacht: hulp aan de vijand door het lekken van geheime informatie, werd ze vrijgesproken.

Na de veroordeling werd ze oneervol ontslagen uit het leger. De 1.294 dagen die Manning al in de cel doorbracht, gaan nog van de straf af. Al met al zou Manning met goed gedrag over ruim negen jaar op borgtocht kunnen worden vrijgelaten. De militair, die in Irak diende, bood tijdens de rechtszaak excuses aan voor het leed dat ze de VS had berokkend met haar actie.

De verdediging van Manning probeerde strafvermindering te bewerkstelligen door te pleiten dat de meerderen van soldaat Manning tekenen van stress bij haar zouden hebben genegeerd. Zo zou Manning zich volgens een psycholoog geïsoleerd hebben gevoeld omdat ze worstelde met haar geaardheid.