‘Ik ben geen terrorist, gewoon dom!’ - dreigtweethumor met een staartje

Mensen gebruiken elektronica aan boord van een vliegtuig van American Airlines. Foto Reuters/Carlo Allegri

Een dame van 14, Sarah genaamd, stuurde gistermorgen een grappig bedoelde tweet. Al snel zat ze zenuwachtig en een tikkeltje angstig thuis en vroeg ze enigszins in paniek om de hulp van een advocaat: “Denken jullie nou echt dat ik een vliegtuig op wil blazen ofzo?!”

Update 16.45 uur: het meisje is inmiddels aangehouden vanwege de valse melding.

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo Rotterdamse (14) aangehouden voor doen valse melding richting American Airlines. Onderzoek loopt. #Politie #Rotterdam @americanair

Sarah, volgens The Daily Mail een Nederlandse, stuurde onder twitternaam QueenDemetriax_ een dreigement in het Engels naar American Airlines:

“Hallo mijn naam is Ibrahim en Ik kom uit Afghanistan. I maak deel uit van Al-Qaeda en op 1 juni ga ik iets heel groots doen. Doei.”

Al snel ontving ze een reactie van de luchtvaartmaatschappij:

“Sarah, we nemen deze bedreiging heel serieus. Je IP-adres en details worden naar de veiligheidsdienst en de FBI gestuurd.”

Talloze koortsachtige tweets van Sarah volgden in de loop van de dag, alsmaar zonder reactie van de luchtvaartmaatschappij. Er zijn twitteraars die een screenshot hebben gemaakt toen enkele tweets nog zichtbaar waren. De account van @QueenDemetriax_ is vannacht door Twitter inactief gemaakt en de tweet van American Airlines werd snel verwijderd.

‘Ik heb morgen heel wat te vertellen op school’

Sarah ontving zowel hatelijke als schaterlachende reacties. En duizenden nieuwe followers. Al die extra aandacht beviel haar goed, hoewel ze weinig moeite deed haar paniek te verbergen.

Zo schepte ze op dat zij in drie uur tijd van elfduizend naar vierentwintig duizend volgers was gestegen en termen als ‘LOL’en ‘OMG’ vlogen haar nieuwe followers om de oren: “OMG ik heb morgen in in ieder geval heel wat te vertellen op school!”

‘s Avonds werd de paniek heviger: “OMG, er wordt op de deur gebonsd!” Even later: “Gelukkig, het was de buurman.” Later op de avond begon ze er genoeg van te krijgen: “Ik wil dit niet!”

Enkele andere noodkreten:

“Ik heb een advocaat nodig. Zijn er hier advocaten te vinden?!”

“Ik ben f***ing 14 jaar oud. Denken ze nou echt dat ik een vliegtuig op wil blazen ofzo? Ik ben gewoon dom, ok?!”

Een van haar laatste paniekuitingen ging in de richting van popzangeres Demi Lovato, van wie Sarah groot fan is. Haar twitternaam verwijst ook naar de zangeres, wier doopnaam Demetria luidt. Een tweet van Sarah: “Demi, help me!”

‘Ze kunnen onmogelijk je IP-adres hebben’

Of American Airlines daadwerkelijk contact heeft opgenomen met de FBI is niet bekend. Wel merkten mensen op Twitter op dat het voor de luchtvaartmaatschappij niet mogelijk is om over het IP-adres van mensen te beschikken die American Airlines in hun tweet noemen.

Twitter avatar w0rkbench uub @QueenDemetriax_ the airline can’t possibly have your IP address, to get that they need to subpoena twitter for it.
    • Annemarie Coevert