Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ex-PVV’ers Van Klaveren en Bontes samen in Kamerfractie

Oud-PVV’ers Louis Bontes en Joram van Klaveren gaan samen verder in een Tweede Kamerfractie. De fractie-Bontes/Van Klaveren zou een “gezond rechts geluid” gaan laten horen.

Joram van Klaveren, hier nog als PVV'er tijdens een debat met minister Asscher over shariawijken.
Joram van Klaveren, hier nog als PVV'er tijdens een debat met minister Asscher over shariawijken. Foto ANP/ Martijn Beekman

Oud-PVV’ers Louis Bontes en Joram van Klaveren gaan samen verder in een Tweede Kamerfractie. De fractie-Bontes/Van Klaveren zou een “gezond rechts geluid” gaan laten horen.

Volgens EenVandaag, dat vanavond een interview met de twee Kamerleden uitzendt, willen Bontes en Van Klaveren de komende tijd gebruiken om te werken aan een nieuwe partij op rechts. De PVV is volgens hen te veel doorgeschoten: het sociaal-economische beleid zou te links zijn en met Wilders’ uitspraken over Marokkanen bevindt de partij zich buiten de politieke realiteit.

Volgens onze politiek redacteur Tom-Jan Meeus slagen partijen van afvalligen niet vaak, maar is er best behoefte aan het soort partij waar Van Klaveren en Bontes zich op richten:

“Het is zo dat er in bredere kring ontevredenheid bestaat over de relatief linkse koers van de PVV op het gebied van uitkeringen en de zorg. Ze lijken daarin meer op de SP dan op de VVD. Dus er is behoefte in Nederland aan een rechts-populistische partij, die, anders dan de VVD, openlijk populistisch durft te zijn.

Tegelijkertijd gebeurde er tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag iets fascinerends. Oud-PVV’er Richard de Mos deed mee en pakte drie zetels af van de PVV. De combinatie van deze feiten schetst potentie.”

Meeus stipt ook nog aan dat het politiek actief blijven van Van Klaveren niet voordelig is voor Wilders:

“Dat is voor Wilders echt slecht nieuws. Hij is echt een vertrouweling van hem geweest.”

Bontes na kritiek weg

Bontes werd vorig jaar oktober uit de fractie gezet. Kort daarvoor stapte hij al op uit het fractiebestuur en uitte hij in een interview met NRC Handelsblad ferme kritiek op de gang van zaken binnen de fractie. Zo vond hij het onjuist dat Wilders in de partij alle macht heeft:

“Ik vind het principieel onjuist dat één man de totale macht heeft. [...] Over wezenlijke dingen wordt bij ons nooit gesproken. Hoe zien we de toekomst, hoe besluiten we dingen?”

Ook noemde Bontes de partij “geen prettige omgeving” en hield hij rekening met een vertrek:

“Ik ben niet naïef. Dit kan mijn Waterloo worden. Ik stap zelf niet op. Maar ze kunnen me uit de fractie trappen. Ik ben mentaal op alles voorbereid.”

Bontes zat sindsdien al in de Kamer als eenmansfractie.

Van Klaveren opgestapt mede door Marokkanen-opmerkingen

Van Klaveren stapte pas recent op. Hij verliet de PVV onder meer na de omstreden uitspraken van partijleider Geert Wilders over Marokkanen op een bijeenkomst na de gemeenteraadsverkiezingen.

Het was niet de enige reden voor zijn vertrek. Zo vond Van Klaveren dat “de weg die wij als Partij voor de Vrijheid bewandelen inmiddels vruchteloos is geworden”, zo schreef hij in een brief.

René Moerland, chef van onze Haagse redactie zei bij zijn vertrek dat er al langer onvrede bestond bij Van Klaveren:

“Hij wilde zijn eigen rechtse partij oprichten en zei in NRC onder andere dat hij ontevreden was over enkele andere fractieleden, onder wie Martin Bosma. Die noemde hij “heel erg lui”. Dat zal ook niet bevorderlijk zijn geweest voor zijn positie. Wat er nu precies speelde, is onduidelijk. Deze beslissing past bij het verhaal van een man die met zijn eigen partij bezig was.”