Directeur Gerbrands wil nieuwe uitdaging en vertrekt bij AZ

Foto ANP / Marcel Antonisse

AZ-directeur Toon Gerbrands vertrekt aan het eind van dit seizoen bij de nummer zeven van de eredivisie. De voormalige volleybalbondscoach heeft zijn besluit gisteren kenbaar gemaakt aan de Raad van Commissarissen. “Het is tijd voor een nieuwe uitdaging”, stelt Gerbrands (56), die twaalf jaar directeur was bij de club uit Alkmaar.

De naam van Gerbrands wordt de laatste tijd vaak genoemd bij PSV, waar hij de opvolger zou moeten worden van de vertrekkende algemeen directeur Tiny Sanders. Volgens Gerbrands – naar eigen zeggen de afgelopen jaren benaderd door Ajax (twee keer), Heerenveen en sportkoepel NOC*NSF – zijn er echter nog geen aanbiedingen van andere clubs:

“Ik ga niet van baan naar baan, dat is niet de reden van mijn vertrek. Co Adriaanse (voormalig AZ-trainer) sprak ooit van een ‘houdbaarheidsdatum’. Ik noem het een ‘uitdagingsdatum’. Dit is een mooi moment om nog eens iets anders te gaan doen.”

Gerbrands stapte na een succesvolle carrière in het volleybal in 2000 over naar de schaatsploeg van DSB. Directeur-eigenaar Dirk Scheringa promoveerde hem in 2002 tot algemeen directeur bij AZ. Dankzij grote investeringen van Scheringa keerde de landskampioen van 1980 terug aan de top. Er verrees een nieuw stadion en in 2009 werd AZ voor de tweede keer landskampioen. Met uitgekiend sportief en financieel beleid bleef de club ook na het faillissement van DSB in oktober 2009 meedoen om de prijzen.

Landskampioenschap hoogtepunt voor Gerbrands

“De landstitel van 2009″, noemt Gerbrands als het hoogtepunt van zijn periode bij AZ. De afgelopen tien jaar werd negen keer Europees voetbal gehaald, waarin de ploeg vier keer minimaal tot de kwartfinale van de Europa League doordrong. Ook won AZ onder het directeurschap van Gerbrands de beker (2013) en de Johan Cruijff Schaal (2009). “Met een begroting van 25 miljoen euro geen slechte prestatie”, aldus Gerbrands, die AZ ook achterlaat in categorie 3 van financieel gezondste clubs.

“AZ is Toon Gerbrands dankbaar voor zijn jarenlange inzet voor de club”, zegt René Neelissen, voorzitter van de Raad van Commissarissen. AZ – waar ook trainer Dick Advocaat vertrekt – heeft nog geen opvolger voor Gerbrands, die nog tot 1 september in Alkmaar blijft.