Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Schippers: bestuur NZa kan voorlopig aanblijven

Minister Edith Schippers.
Minister Edith Schippers. Foto ANP / Martijn Beekman

Het bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) mag aanblijven zolang het onderzoek naar het interne functioneren van de organisatie loopt. Dat zei minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) in het programma WNL op Zondag.

De SP en PVV drongen aan op tijdelijke terugtreding van de raad van bestuur van de NZa. Andere partijen, zoals VVD, CDA en ChristenUnie wachten eerst de resultaten af van het onderzoek naar het interne functioneren van de NZa door een externe onderzoekscommissie onder leiding van Hans Borstlap, oud-topambtenaar en lid van de Raad van State. Minister Schippers heeft dat onderzoek ingesteld nadat bleek dat deze krant over misstanden bij de NZa zou publiceren.

Schippers wil pas oordelen als het onderzoek is afgerond, zo zei ze in het programma.

“Ik vind het prettig om hoor en wederhoor toe te passen. Ik heb ze wel gevraagd een beetje tempo te maken.”

Misstanden NZa

Misstanden bij de NZa kwamen aan het licht via het uitgelekte dossier van NZa-medewerker Arthur Gotlieb. Hij diende op 10 januari van dit jaar een lijvig verweerschrift in bij zijn werkgever tegen zijn negatieve beoordeling als werknemer. Daarbij stelde hij als klokkenluider ook allerlei interne zaken aan de orde, onder meer een slechte ict-beveiliging. Twee weken later pleegde hij zelfmoord.

Lees in NRC Weekend:’Niemand luisterde naar Arthur’
Klokkenluider tegen wil en dank. Dat is de beste typering van Arthur Gotlieb, senior beleidsmedewerker bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Hij leverde bij zijn baas een dossier in met klachten over de organisatie en de manier waarop hij werd bejegend. Begin dit jaar pleegde hij zelfmoord. Dit is zijn verhaal.
(digitale editie | los artikel)

Lees op nrc.nl: