Kipchoge wint marathon van Rotterdam, Afework snelste vrouw

De Keniaan Eliud Kipchoge komt als eerste over de finish tijdens de Marathon van Rotterdam.
De Keniaan Eliud Kipchoge komt als eerste over de finish tijdens de Marathon van Rotterdam. Foto ANP / Koen van Weel

Eliud Kipchoge heeft de marathon van Rotterdam gewonnen. De 29-jarige Keniaan kwam na 2:05.00 uur over de eindstreep. De 23-jarige Ethiopische Abebech Afework was de snelste bij de vrouwen met een tijd van 2:27.50 uur.

Kipchoge probeerde het parcoursrecord van 2:04.27 te verbeteren, maar bleef daar mede door tegenwind ruim boven, zo meldt persdienst Novum. Zijn landgenoot Bernard Koech werd tweede op 1.06 minuut.

Twitter avatar MarathonRdam Marathon Rotterdam Winnaar van de ABN AMRO Marathon Rotterdam Eliud Kipchoge direct na de finish #mr14 http://t.co/nTFfAoHkai

De 29-jarige langeafstandsrenner Kipchoge won op zijn achttiende het Wereldkampioenschap op de vijf kilometer, meerdere medailles en vorig jaar de marathon in Hamburg. Daar zette hij een tijd neer van 2.05.30.

Snelste Nederlander liep 2:10:51

Debutant Khalid Choukoud was de beste Nederlander: hij zette een tijd neer van 2:10.51. Michel Butter verzekerde zich van deelname aan de marathon op het EK in augustus, door de halve marathon in minder dan 1.07 te lopen. Ruth van der Meijden was in 2:35.15 de beste Nederlandse.

Deelnemers aan de marathon van Rotterdam lopen vlak na de start over de Erasmusbrug in het centrum van de stad. Foto ANP / Marco de Swart