‘Dode en gewonden tijdens anti-terreuroperatie in Slavjansk’

Een lid van de Oekraïense veiligheidsdienst is gedood en vijf anderen functionarissen raakten gewond tijdens de ‘anti-terreuroperatie’ in Slavjansk, die vanochtend door minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov werd aangekondigd. Aan de kant van de Russen is “een onduidelijk aantal” doden en gewonden.

Een pro-Russische demonstrant verbrandt banden in de buitenwijken van de oostelijke stad Slavjansk.
Een pro-Russische demonstrant verbrandt banden in de buitenwijken van de oostelijke stad Slavjansk. Foto AFP / Anatoliy Stepanov

Een lid van de Oekraïense veiligheidsdienst is gedood en vijf anderen functionarissen raakten gewond tijdens de ‘anti-terreuroperatie’ in Slavjansk, die vanochtend door minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov werd aangekondigd. Aan de kant van de Russen is “een onduidelijk aantal” doden en gewonden gevallen.

Dat meldt minister Avakov op zijn Facebookpagina. Volgens Avakov zijn er zo’n duizend mensen aanwezig die pro-Russische militanten steunen, zo schrijft hij.

Over de situatie in de Slavjansk komt tot nu toe weinig informatie naar buiten. Er zijn weinig journalisten, de straten zijn leeg. Volgens onze buitenlandredacteur Hubert Smeets maakt dat het extra lastig te achterhalen wat wel en niet klopt.

“De propagandaoorlog is op volle sterkte begonnen.”

Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Eén Russische persbureau meldt ook dode onder “aanhangers federalisatie” Oekraïne in Slavjansk. Geen bevestiging!
http://t.co/wEuMg8HbQB

Avakov kondigde vanmorgen op Facebook een ‘anti-terreuroperatie’ in de oostelijke stad Slavjansk aan. Het is voor het eerst dat Oekraïne met wapens reageert op de pro-Russische militanten die gebouwen in het oosten bezetten. De operatie wordt geleid door de anti-terroristische eenheid van de staatsveiligheidsdienst. Bewoners van de stad zijn opgeroepen het centrum te verlaten, thuis te blijven en niet in de buurt van ramen te komen.

Spanning loopt op, wat gaat Rusland doen?

Ook in andere oostelijke steden zijn overheidsgebouwen ingenomen door Moskou-aanhangers. Op sommige wegen zijn checkpoints en barricaden opgezet. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft gezegd dat de situatie in het oosten van Oekraïne erg op die op de Krim lijkt.

Update 12.52 uur: Separatistische demonstranten hebben zojuist het kantoor van de burgemeester in de oostelijke stad Mariupol onder controle gekregen. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van lokale media. De demonstranten gingen het gebouw binnen na een demonstratie van zo’n duizend mensen die een separatistische republiek in Oost-Oekraïne willen. De politie probeerde ze niet te stoppen. De Oekraïense vlag is naar beneden gehaald en barricaden worden gebouwd voor het gebouw.

Vrijdag verliep een ultimatum dat de regering had gesteld aan alle bezetters in het oosten van het land. Er volgde, tot vanmorgen, echter geen actie. Rusland heeft eerder gedreigd in te zullen grijpen als Oekraïne met wapens reageert op de situatie. Dat is nu gebeurd. De grote vraag is nu of en hoe Rusland op Oekraïense militaire actie gaat reageren.

NRC-verslaggever Laura Starink zegt:

“Rusland zal slachtoffers van Oekraïense militaire actie uitleggen als: ‘zie je wel, jullie schieten zelf op je eigen burgers’. Daarom was het een dilemma voor de Oekraïense regering: wel of niet ingrijpen. Het is onvoorspelbaar of Rusland dit zal gebruiken voor een échte inval. Er wordt nu een soort corridor gebouwd van Donetsk naar het noorden. Dat wordt zorgvuldig georganiseerd; dat is niet het werk van toevallige opstandelingen.”

Rusland heeft gisteren al gedreigd de geplande besprekingen met de EU, de VS en Oekraïne, die voor volgende week stonden gepland, af te zeggen als de machthebbers in Oekraïne geweld gebruiken tegen de bevolking.