Oekraïne start ‘anti-terroristische operatie’ in Slavjansk

Een ‘anti-terroristische’ operatie gaat van start in Slavjansk, in het Oosten van Oekraïne. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken zojuist bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Een gebouw van de politie en van de veiligheidsdienst in die stad is bezet en geplunderd door pro-Russische gewapende demonstranten.

Gewapende pro-Russische activisten bij een checkpoint op de weg Kharviv-Donetsk bij het begin van de oost-Oekraïense stad Slavjansk.
Gewapende pro-Russische activisten bij een checkpoint op de weg Kharviv-Donetsk bij het begin van de oost-Oekraïense stad Slavjansk. AFP / Anatoliy Stepanov

Een ‘anti-terroristische’ operatie gaat van start in Slavjansk, in het Oosten van Oekraïne. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken zojuist bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Een gebouw van de politie en van de veiligheidsdienst in die stad is bezet en geplunderd door pro-Russische gewapende demonstranten.

De operatie wordt geleid door de anti-terroristische eenheid van de staatsveiligheidsdienst, schrijft minister Avakov op zijn Facebookpagina. Alle machtsstructuren zijn er verder bij betrokken. Avakov roept bewoners van de stad op het centrum te verlaten, thuis te blijven en niet in de buurt van ramen te komen.

Onze buitenlandredacteur Hubert Smeets denkt dat dit het begin van echte escalatie kan zijn:

“Ik kan niet beoordelen hoe serieus de anti-terroristische organisatie is. Als dit serieus is, en het gaat leiden tot confrontaties ter plekke, is dit het begin van escalatie. Rusland heeft gezegd dat Oekraïne zich niet met gewapende hand mag bemoeien met de situatie. Met andere woorden: Rusland heeft Oekraïne het recht ontzegd wapens te gebruiken. Dat gebeurt nu wel. Als Rusland woord houdt, heeft het een reden om iets te doen.

“De vraag is dus: gaat Rusland iets aan het gewapende ingrijpen van Oekraïne doen, of blijft het op de lijn zitten dat het ‘lokale bezorgde burgers’ zijn die gebouwen in het oosten bezetten? Het is ook de vraag hoe zwaar bewapend die zogenoemde ‘groene mannetjes’ zijn - de pro-Russische demonstranten in groene uniformen zonder insignes. Ze hebben kogelvrije vesten, helmen en automatische wapens, maar we weten niets over bijvoorbeeld gepantserde voertuigen.”

Update 9.15 uur: Volgens Avakov schieten separatisten in Slavjansk terug.
Update 11.23 uur Een lid van de Oekraïense veiligheidsdienst is gedood en vijf anderen raakten gewond aan de kant van de regeringstroepen, tijdens de operatie in Slavjansk. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Aan de kant van de separatisten is er volgens de regering een “onduidelijk aantal” doden en gewonden.

Minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov maakte via Facebook bekend dat er een operatie onderweg is:

Spanningen nemen toe

De spanningen in het oosten van Oekraïne nemen nog altijd toe. In verschillende steden hebben pro-Russische demonstranten gebouwen ingenomen en op wegen naar Slavjansk zijn checkpoints opgezet. Vrijdag verliep een ultimatum dat de Oekraïense regering aan alle bezetters in het oosten van het land had gesteld. Actie bleef tot nu toe echter uit, ondanks dat de regering sprak van “een daad van Russische agressie”. Rusland ontkent dat Russische militairen actief zijn in Oost-Oekraïne.

Twitter avatar LauraStarink1 Laura Starink https://t.co/qZdmttQDru Volgens Rusland zijn dit die verontwaardigde Russ.talige burgers die zich bedreigd voelen in Oekraine.

Kerry en Lavrov bellen - dreigingen over en weer

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft in een telefonisch gesprek met zijn collega Lavrov ernstige zorgen geuit over de aanvallen door gewapende militairen in het oosten van Oekraïne door Rusland. Volgens Kerry vertonen de aanvallen gelijkenissen met de situatie op de Krim. Volgens Rusland heeft Kerry geen bewijs dat zijn zorgen ondersteunt. Rusland ontkent nog altijd militairen te hebben gestationeerd in het oosten.

Kerry dreigde met verdere consequenties als Rusland geen stappen onderneemt om de situatie in Oost-Oekraïne te deëscaleren. Lavrov dreigde op zijn beurt het volgende week geplande internationale overleg over de crisis te doen ontsporen als de Oekraïense regering geweld gebruikt tegen demonstranten in het gebied. De EU, VS, Oekraïne en Rusland zijn betrokken bij dat overleg. De Amerikaanse vice-president Joe Biden gaat later deze maand naar Kiev om zijn steun te betuigen aan de Oekraïense regering.