Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer wat extra vuurkracht in de financiële sector

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De jongste avonturen in de nieuwe firma.

Hadden ze bij verzekeraar Aegon niet één dagje kunnen wachten? Of was het persbericht van deze week waarin de voordracht van CDA-Europarlementariër Corien Wortmann-Kool als nieuwe commissaris werd aangekondigd, ook bedoeld als een soort papieren middelvinger?

Op dezelfde dag dat Aegon het bericht verstuurde, presenteerde de organisatie Corporate Europe Observatory (CEO) het rapport De vuurkracht van de financiële lobby, over het lobbywerk van banken en verzekeraars in Brussel. Een leger van zo’n 1.700 lobbyisten masseert dagelijks in Brussel de ambtenaren en politici die over het beleid gaan. De bedrijven geven jaarlijks 120 miljoen euro aan lobbyen uit. Op ieder lid van de Europese Commissie zijn er vier lobbyisten actief.

Maar misschien waren ze bij CEO juist wel heel blij met het persbericht van Aegon, omdat het hun boodschap alleen maar sterker maakt. Want als er iemand is die moet weten hoe lobbyen werkt, dan moet het beoogd Aegon-commissaris Wortmann-Kool zijn. Sinds 2004 zit de CDA-politica in het Europarlement. Ze is lid van de commissie Economische en Monetaire zaken. Ze was betrokken bij nieuwe wetgeving voor banken en verzekeraars. Ook is ze woordvoerder van haar fractie over het financieel en economisch beleid. Kortom, de afgelopen jaren een heerlijk doelwit voor lobbyisten.

Die hebben hun werk de afgelopen jaren blijkbaar zo goed gedaan dat ze nu overstapt naar de ‘vijand’. Zo heeft Aegon er met Wortmann-Kool weer iemand bij die in Brussel precies de weg weet en is de ‘vuurkracht’ van de financiële sector weer iets groter geworden.