Oekraïne: politiechef Donetsk weg - checkpoints opgezet - Kiev vergadert

Een pro-Russische activist bij het politiebureau in Donetsk.
Een pro-Russische activist bij het politiebureau in Donetsk. Foto AFP / Alexander Khudoteply

Mannen, gekleed in uniformen van de inmiddels opgeheven Oekraïense oproerpolitie, hebben het hoofdbureau van politie in de oostelijke stad Donetsk bezet. De politiechef is opgestapt. Dat melden de internationale persbureaus. De pro-Russische groeperingen hebben ook checkpoints opgezet op de wegen naar Slovjansk, melden getuigen aan persbureau Reuters. Ook de weg naar Donetsk zou worden geblokkeerd.

Donetsk is een van de brandhaarden van het pro-Russische verzet in Oekraïne. De Oekraïense vlag op het pand is vervangen door de vlag van de separatisten. Ooggetuigen in Donetsk zeggen dat de mannen gekleed gingen in de uniformen van de Berkoet, de gevreesde oproerpolitie die in februari werd opgeheven nadat president Viktor Janoekovitsj het land was ontvlucht.

Enkele uren voor de bezetting in Donetsk werd ook het politiebureau in Slovjansk, op zo’n negentig kilometer van Donetsk, bezet. De betogers in Slovjansk hebben een referendum over aansluiting bij Rusland geëist. In Krasni Liman, Kramatorsk en Krasnoarmejsk zouden ook pogingen zijn ondernomen om gebouwen te bezetten, maar die zijn volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken mislukt. Ook hebben separisten volgens het ministerie tevergeefs een chemische fabriek in Donetsk proberen te bezetten.

Spanning neemt toe. Wat doen de autoriteiten?

Nu de situatie in het oosten van Oekraïne verder uit de hand loopt, neemt de druk op de Oekraïense autoriteiten om in te grijpen toe. Gisteren verliep een ultimatum dat de Oekraïense regering aan alle bezetters in het oosten van het land had gesteld, maar de autoriteiten hebben nog geen geweld ingezet om de bezettingen te beëindigen.

De Oekraïense regering beschouwt de bestorming van regeringsgebouwen in het oosten van het land als een daad van Russische agressie, schrijft minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov op zijn Facebook-pagina. De Nationale Veiligheidsraad van het land wordt met spoed bijeengeroepen (20.00 uur Nederlandse tijd):

Volgens Avakov werd bij de bestorming van een politiebureau in Krasny Lyman gebruikgemaakt van wapens die alleen in gebruik zijn bij het Russische leger. Volgens hem zullen de troepen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en van het Oekraïense leger reageren op de gebeurtenissen.

    • Lex Boon