Spanning in Oekraïne neemt toe - Rusland dreigt met afzeggen onderhandelingen

Pro-Russische mannen staan voor het hoofdkantoor van de politie in Slaviansk.
Pro-Russische mannen staan voor het hoofdkantoor van de politie in Slaviansk. Foto Reuters / Gleb Garanich

Als de machthebbers in Oekraïne geweld gebruiken tegen de bevolking van het zuidoosten van het land, dan werkt Rusland niet meer mee aan pogingen om de crisis in het land op te lossen. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gezegd tegen zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry.

Ook aan de geplande onderhandelingen met de VS, de Europese Unie en Oekraïne in Genève wil Rusland niet meer meedoen, zo blijkt uit het verslag van het gesprek van het ministerie van Lavrov. Die gesprekken stonden voor volgende week op de agenda.

Spanning vandaag verder opgelopen

In Oekraïne is de spanning vandaag verder opgelopen. Gister verliep al een ultimatum dat de Oekraïense regering aan alle bezetters in het oosten van het land had gesteld. De druk om in te grijpen werd verhoogd door de ontwikkelingen van vandaag. Een beknopt overzicht:

  • Het hoofdbureau van politie in de oostelijke stad Donetsk in bezet. De politiechef is opgestapt en de vlag van de separatisten is gehesen.
  • Ook in Slovjansk werd het politiebureau bezet. In Krasni Liman, Kramatorsk en Krasnoarmejsk mislukten soortgelijke pogingen
  • Pro-Russische groeperingen hebben ook checkpoints opgezet op de wegen naar Slovjansk,
  • De Oekraïense regering spreekt van “een daad van Russische agressie”
  • En de Nationale Veiligheidsraad van het land is met spoed bijeengeroepen

Overigens heeft Lavrov op de Russische televisie vandaag tegengesproken dat er Russische militairen in het oosten van Oekraïne actief zijn, meldt NRC-redacteur Laura Starink.

Twitter avatar LauraStarink1 Laura Starink Lavrov op Russ tv: In O.Oekr geen Russ militairen, geen agenten, hooguit verontwaardigde Russ burgers, net zoals buitenlanders op Majdan.

Update 23.17 uur:
Na een vuurgevecht zou ook het hoofdkantoor van de politie in de stad Kramatorsk zijn overgenomen door pro-Russische groeperingen, meldt Reuters.

Update 23.51 uur:
De Amerikaanse vice-president Biden reist op 22 april naar Kiev, omdat de “steun van het Witte Huis aan een verenigd, democratisch Oekraïne” te onderstrepen.