Pro-Russische militanten nemen tweede gebouw in Slavjansk in

Een gewapende man beschermt pro-Russische betogers in de oost-Oekraïense stad Slaviansk. De foto is vandaag genomen.
Een gewapende man beschermt pro-Russische betogers in de oost-Oekraïense stad Slaviansk. De foto is vandaag genomen. Foto Reuters / Gleb Garanic

Pro-Russische militanten hebben een tweede gebouw in de oost-Oekraïense stad Slavjansk ingenomen. Dat maakte de Oekraïense politie vanmiddag bekend. Nadat de militanten vanochtend een politiekantoor veroverden, namen ze vanmiddag het gebouw van de lokale inlichtingendienst in.

Bij de inname van het politiekantoor hebben de naar schatting twintig pro-Russische militanten minstens 400 pistolen en twintig automatische wapens in handen gekregen, zo verklaarde de politie. “Het doel van de overname was de wapens”, aldus de politie in een verklaring vanuit hoofstad Kiev. “Ze geven de wapens aan deelnemers aan de betogingen in Slavjansk.”

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken heeft Rusland vanmiddag beschuldigd van de onrust in Slavjansk en andere steden. Hij riep Moskou op een einde te maken aan “provocatieve daden van Russische agenten in het oosten van Oekraïne”. Rusland heeft steeds ontkend iets met de onrust in oost-Oekraïne te maken te hebben.

Druk op Oekraïense regering om in te grijpen neemt toe

Nu de situatie in Slavjansk verder uit de hand loopt, neemt de druk op de Oekraïense autoriteiten om in te grijpen toe. Gisteren verliep een ultimatum dat de Oekraïense regering aan alle bezetters in het oosten van het land had gesteld, maar de autoriteiten hebben nog geen geweld ingezet om de bezettingen te beëindigen. In verschillende steden in het oosten hebben pro-Russische activisten gebouwen van regionale autoriteiten bezet.

Minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov beloofde vanochtend een krachtige respons van de Oekraïense autoriteiten “omdat er een verschil is tussen betogers en terroristen”.

Situatie in Loehansk op het oog vreedzaam

In Loehansk, één van de steden in het oosten van Oekraïne waar het de afgelopen week onrustig was, is het op dit moment relatief rustig, vertelt onze verslaggever Laura Klompenhouwer die ter plaatse is. Ze heeft de afgelopen dagen met veel inwoners van de stad gesproken en omschrijft de sfeer als volgt:

“De meeste mensen hier zijn tegen de regering in Kiev en steunen de bezetting van overheidsgebouwen. Zij zien deze acties als hun Maidan (de succesvolle volksopstand in Kiev) en willen dat het vreedzaam blijft. Veel mensen willen niet per se bij Rusland horen, maar wel een referendum zodat ze kunnen kiezen voor veel meer autonomie. Bang dat de Oekraïense regering met geweld gaat ingrijpen zijn de meeste mensen niet. Ze denken dat dit niet gaat gebeuren.”

Twitter avatar laklomp Laura Klompenhouwer Algemene indruk na dag 1: Loegansk is verdeeld over aansluiting bij Rusland. Vrijwel iedereen ontevreden over machtswisseling in Kiev.
Twitter avatar laklomp Laura Klompenhouwer Demonstratie bij het bezette gebouw in Loegansk. Mensen hier zeggen: we zijn geen separatisten. We zijn vreedzaam http://t.co/aesvkdfX3o

Premier biedt oosten meer autonomie

De politieke onrust in het oosten van Oekraïne is een reactie op de Russische inlijving van het Oekraïense schiereiland de Krim. Separatisten in diverse oosterse steden willen ook bij Rusland gaan horen of verregaande autonomie binnen Oekraïne. In een poging de onrust te bezweren reisde premier Arseni Jatsenjoek gisteren naar Donetsk met een plan om meer autonomie te verlenen aan de gebieden in het oosten.

De details van zijn plan zijn echter nog niet duidelijk en evenmin is helder of pro-Russische separatisten hiermee akkoord gaan. Jatsenjoek sprak niet met de separatisten, die de laatste dagen gebouwen hadden bezet, maar met andere lokale vertegenwoordigers. Hij beloofde dat hij de rechten van de Russisch-sprekenden zou respecteren.