Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Juwelier Deurne veroordeeld voor poging tot doodslag’

Het onderzoek bij het pand van juwelier Goldies aan de Milhezerweg in Deurne, nadat daar een een overval met fatale afloop had plaatsgevonden.
Het onderzoek bij het pand van juwelier Goldies aan de Milhezerweg in Deurne, nadat daar een een overval met fatale afloop had plaatsgevonden. Foto ANP / Marco de Swart

De juwelier uit Deurne in wiens zaak twee overvallers werden doodgeschoten is in 2004 veroordeeld voor een poging tot doodslag. Hij zou een dorpsgenoot ernstig hebben mishandeld in een café, schrijft de Volkskrant vanochtend op basis van een vonnis van de rechtbank in Den Bosch.

De juwelier zou de dorpsgenoot, met wie hij in het café ruzie kreeg, achttien keer tegen het hoofd hebben geslagen en met geschoeide voet in het gezicht hebben getrapt. Het slachtoffer hield er kneuzingen, losse tanden en een gebroken jukbeen aan over. Het incident werd vastgelegd met een bewakingscamera.

In de zaak van de juwelier werden twee weken geleden twee overvallers doodgeschoten. De juwelier en zijn vrouw worden officieel verdacht van een poging tot doodslag, maar omdat sprake lijkt te zijn van noodweer mogen zij de zaak in vrijheid afwachten.

Vraag is of veroordeling invloed heeft op zaak overval

Het is nog maar de vraag of de eerdere veroordeling uiteindelijk invloed heeft op het verloop van deze zaak. Advocaat Peter Plasman, die de nabestaanden van een van de omgekomen overvallers bijstaat, zegt in de Volkskrant dat de veroordeling er niet toe doet als blijkt dat de juweliers “honderd procent” uit noodweer hebben gehandeld. Maar als daar twijfel over komt, kan de man worden verweten dat hij te gemakkelijk een vuurwapen voor het grijpen heeft gelegd. “Want eerder heeft hij laten zien nogal licht ontvlambaar te zijn.”

Hoogleraar strafrecht Piet Hein van Kempen voegt daaraan toe dat dit alleen een rol kan spelen als de juwelier zelf heeft geschoten. “Als het zijn vrouw was, doet dit vonnis er niet toe.” Advocaat van de juweliers Jan Hein Kuijpers zegt in de krant dat de man niet heeft geschoten. Het strafblad is volgens hem daarom irrelevant.

Update 12.24 uur: Kuijpers herhaalt in een reactie tegenover NRC Handelsblad dat de veroordeling voor doodslag “volstrekt irrelevant” is omdat de juwelier in deze zaak niet heeft geschoten. Hij verwacht dat het OM volgende week beslist dat de juwelier niet langer wordt verdacht van meervoudige doodslag. Zijn vrouw blijft waarschijnlijk wel verdachte, maar kan zich volgens Kuijpers blijven beroepen op noodweer. “En zij heeft in het geheel geen strafblad. Dat is wel relevant.”

Advocate Bénédicte Ficq van de familie van de tweede overleden overvaller vindt dat justitie toch kennis moet nemen van “alle ins en outs” van de eerdere zaak. Die zaak kan een rol spelen bij het besluit het juwelierspaar al dan niet te vervolgen, zegt zij in de Volkskrant.