Jakhals Erik gooit bierflesje naar boot - stichting overweegt aangifte te doen

Dat was even flink schrikken voor de opvarenden van een rondvaartboot van Stichting de Zonnebloem gisteravond. Jakhals Erik van De wereld draait door gooide van grote hoogte een bierflesje naar de boot, die de inzittenden op een haar na miste. De stichting overweegt nu aangifte te doen.

Op Twitter verschijnen sinds gisteravond veel negatieve reacties op de actie van verslaggever Erik Dijkstra. Tijdens een interview vraagt de Duitse dichter Till Lindemann of hij zijn bierflesje richting de rondvaartboot mag gooien. Dijkstra stemde in en gooit vervolgens zijn eigen bierflesje naar de boot. Het flesje vloog richting een openstaand luik van de boot, maar ketste af op de rand en vloog vervolgens in het water. “Ze kregen dat ding bijna op de kop”, zei de dichter vervolgens. “Nee, dat ging best goed”, reageerde Dijkstra lachend.

Bekijk hier het gewraakte fragment uit de uitzending van gisteravond:

De boot die geraakt werd was van Stichting de Zonnebloem, die activiteiten organiseert voor mensen met een beperking en hiervoor een eigen aangepaste rondvaartboot heeft. De gehandicapten en medewerkers aan boord zijn flink geschrokken van het incident, zei directeur van de Zonnebloem Noud van Rooij vanmiddag tegen persbureau Novum:

“Ik was stomverbaasd toen ik de beelden terugzag, het is ongelooflijk. Dat zoiets gebeurt is nog tot daar aan toe, maar dat het ook wordt uitgezonden vind ik onbegrijpelijk. Het is een beetje pathetisch om op deze manier je kijkcijfers op te willen schroeven.”

Directeur: laat Dijkstra paar dagen met ons meewerken

Bij het incident zijn voor zover de directeur weet geen gewonden gevallen. “Anders had ik het wel gehoord, maar de mensen aan boord zijn ongetwijfeld flink geschrokken.”

De Zonnebloem heeft bij de VARA aangegeven dat de stichting zich beraadt op welke stappen verder worden ondernomen. “Ik wil eerst alle partijen spreken voordat we hier een besluit over nemen. Het minste wat ik verwacht is dat contact met ons wordt opgenomen”, zegt Van Rooij. Hij wil de redacteur uitnodigen twee of drie dagen mee te werken bij de stichting. “Dan ziet hij eens van dichtbij wat wij hier doen.”

VARA komt later met een reactie

De VARA twitterde vanmiddag dat de omroep in contact staat met De Zonnebloem en later via de Amsterdamse stadszender AT5 met een reactie komt:

Twitter avatar omroepvara Omroep VARA Er wordt aan gewerkt. #DWDD heeft contact met Stichting De Zonnebloem en geeft later via @AT5 een reactie.

Update 16.30 uur:
Presentator Erik Dijkstra heeft zijn excuses inmiddels aangeboden:

Twitter avatar NoudvanRooij Noud van Rooij Zojuist Jakhals Erik gesproken. Hij gaat diep door het stof en vindt zijn actie ongelooflijk stom. Excuus aanvaard. Nu DWDD nog…..