Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Gifgas gebruikt bij aanval in Syrisch dorp

Beelden verschenen op YouTube tonen mogelijk de aanval op Kafr Zita. De authenticiteit van de beelden is niet bevestigd.
Beelden verschenen op YouTube tonen mogelijk de aanval op Kafr Zita. De authenticiteit van de beelden is niet bevestigd.

Zowel de Syrische overheid als de rebellen in het land zeggen dat er gisteren in het dorpje Kafr Zita gifgas is gebruikt bij een aanval. Beide partijen beschuldigen elkaar van de aanval.

Volgens de Syrische Nationale Coalitie (SNC), de door het Westen gesteunde oppositiegroep, raakten gisteren tientallen mensen gewond bij een aanval met gas. De Syrische staatstelevisie spreekt van twee doden en meer dan honderd gewonden en wijst het extremistische Jabhat al-Nusra aan als schuldige. Volgens de staatstelevisie zou het om het giftige chloorgas gaan, dat dodelijk is als het in hoge concentraties wordt ingeademd.

In augustus was er grote internationale verontwaardiging na een gifgasaanval in een buitenwijk van Damascus. Buitenlands ingrijpen dreigde. Daarop stemde het regime in met ontmanteling van zijn voorraden chemische wapens.

Dit zouden beelden zijn van de nasleep van de aanval in Kafr Zita. Zoals vrijwel altijd met beelden uit Syrië: de authenticiteit is niet bevestigd en de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Later meer.

Lees ook: De tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen
Ruim drie jaar geleden begon de burgeroorlog in Syrië. Wat begon met kinderen die graffiti spoten, is nu een oorlog die zo ingewikkeld is geworden dat het niet vreemd is als je ergens in de afgelopen jaren afgehaakt bent. Wat is er nu precies aan de hand? Wie is Assad, wie vechten er tegen hem en waarom grijpen we niet in?