Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Zorgverzekeraars Nederland vraagt om jaar uitstel van nieuwe zorgwet

ZN-voorzitter André Rouvoet.
ZN-voorzitter André Rouvoet. Foto ANP / Phil Nijhuis

Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de belangenvereniging van zorgverzekeraars, pleit voor uitstel van de nieuwe zorgwet. De druk op zorginstellingen en gemeenten wordt te groot waardoor de kwaliteit in gevaar komt, schrijft ZN-voorzitter André Rouvoet in een brief aan de Vaste Kamercommissie die gaat over de wet.

Het kabinet wil de maatregelen in januari 2015 in laten gaan. Zorgverzekeraars zijn vanaf dat moment verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de langdurige geestelijke gezondheidszorg en behandeling van volwassenen en kinderen met een zintuiglijke beperking.

Dat is te snel volgens ZN:

“Ondanks de vele voorbereidingen hebben zorgverzekeraars op dit moment grote zorgen over het tempo, de gelijktijdigheid en de omvang van de hervormingen. Naast het tempo zien zorgverzekeraars ook grote risico’s als het kabinet vasthoudt aan de plannen om zorgverzekeraars sneller dan verantwoord is risicodragend te maken voor de wijkverpleging, de langdurige GGZ en de zorg voor zintuigelijk gehandicapten.”

Daarnaast meent Rouvoet dat voorrang moet worden gegeven aan de introductie van de wijkverpleging aangezien die het fundament van de langdurige zorg aan huis moet worden.

Verder vraagt de belangenvereniging om “een intensieve en langlopende campagne die alle betrokkenen informeert over álle consequenties die de veranderingen in de zorg voor hen en hun naasten met zich brengen”. Zorgverzekeraars Nederland is bang dat patiënten en hun familie straks onaangenaam worden verrast door alle veranderingen.