Prestigieuze New York Film Academy komt naar Amsterdam

De Beurs van Berlage aan het Damrak in Amsterdam, waar de New York Film Academy een dependance opent
De Beurs van Berlage aan het Damrak in Amsterdam, waar de New York Film Academy een dependance opent Foto ANP / Remko de Waal

De New York Film Academy komt naar Amsterdam. Burgemeester Eberhard van der Laan en wethouder Carolien Gehrels (Cultuur en Economische Zaken) tekenden vanavond (half twee ’s middags in New York) een contract met een van de meest prestigieuze filmscholen ter wereld.

De New York Film Academy opent – na verbouwing – een dependance in de Beurs van Berlage aan het Amsterdamse Damrak. Daarbij zal ook het voormalige Schipperscafé in ere worden hersteld. De horeca wordt geëxploiteerd door de Vermaat Groep, die ook verantwoordelijk is voor Het Café in het Rijksmuseum.

Amsterdam is na Parijs en Florence de derde Europese dependance voor de filmschool die in 1992 werd opgericht en die verder nog studenten tot filmmaker of acteur opleidt in onder meer Los Angeles, Abu Dhabi, China, Brazilië, India en Rusland. Goedkoop zal het niet worden voor studenten; het collegegeld voor filmmakers in spe bedraagt in New York omgerekend 13.000 euro per semester, voor acteurs ongeveer 11.000 euro.

Film Academy komt op de ‘Rode Loper’ van de hoofdstad

Wethouder Gehrels is zeer verheugd dat Amsterdam het contract tussen de Film Academy, de Beurs en de Vermaat Groep kon sluiten. Niet alleen de komst van de filmschool op zichzelf, maar juist op die plek: aan wat de gemeente de Rode Loper noemt, de toeristische entree tot de stad van het Centraal Station naar de Dam en de Munt. Strategisch gelegen in de driehoek van gevestigde instituten als de Film- en Televisie Academie, het Eye-filmmuseum en de postacademische opleiding Binger Filmlab. En gevestigd in een schitterend, maar stug gebouw dat na zijn eerste bestemming, de koopmansbeurs, altijd moeilijk te exploiteren viel.

In het souterrain van het Beursgebouw zullen binnen afzienbare tijd workshops worden gegeven en filmvoorstellingen worden gehouden. Gehrels zei telefonisch vanuit New York tegen NRC dat ze hoopt dat de Amerikaanse filmschool eind dit jaar al open kan.