Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kamer wil opheldering van Schippers over problemen bij NZa

Foto Hollandse Hoogte / Flip Franssen. Bewerking NRC

De Tweede Kamer wil volgende week meer informatie van minister Schippers (Zorg, VVD) over de problemen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Schippers stuurde de Kamer afgelopen woensdag een brief over het instellen van een externe onderzoekscommissie onder leiding van Hans Borstlap, oud-topambtenaar en lid van de Raad van State. De commissie onderzoekt de organisatie en de informatieveiligheid.

De misstanden kwamen aan het licht door het gisteren uitgelekte dossier van NZa-medewerker Arthur Gotlieb. Hij diende op 10 januari van dit jaar een lijvig verweerschrift in bij zijn werkgever tegen zijn negatieve beoordeling als werknemer. Daarbij stelde hij als klokkenluider ook allerlei interne zaken aan de orde. Twee weken later pleegde hij zelfmoord.

Lea Bouwmeester (PvdA) noemt de signalen over de NZa zorgwekkend.

“Goed dat de minister er een zwaargewicht op zet. Ik hoop op een zorgvuldig en snel onderzoek waarvan de resultaten met de Kamer gedeeld worden. Dat de raad van bestuur hangende het onderzoek tijdelijk moet terugtreden is mij te kort door de bocht.”

Op dat tijdelijk terugtreden dringt de PVV aan. GroenLinks-woordvoerder Linda Voortman steunt dat:

“De feiten die nu al bekend zijn, zijn buitengewoon ernstig. Ik zou het niet raar vinden dat de leiding tijdelijk terugtreedt.”

Vraag is of de raad van bestuur nog voldoende gezag heeft. Het Tweede Kamerlid Henk van Gerven (SP) vindt dat een oordeel daarover allereerst aan de minister is.

“Zij is politiek verantwoordelijk. En ik wil van haar ook weten of de informatie nu wel veilig is.”

Ook VVD, CDA en ChristenUnie wachten de resultaten van het door de minister aangekondigde onderzoek af. Hanke Bruins Slot (CDA):

“Het is een ernstige kwestie die al jaren gaande was. De minister heeft ons vorige maand nog gemeld dat uit haar beoordeling bleek dat de NZa in 2012 goed functioneerde. Er werd naar behoren gepresteerd op gebied van ICT, personele zaken en goed bestuur. Ik ben benieuwd naar haar uitleg.”

Lees vandaag in NRC Handelsblad (digitale editie | los artikel)
Hoe kan een toezichthouder ziekenhuizen en zorgverzekeraars bestraffen voor gebrekkige administratie of foutieve declaraties als hij zelf de boel intern niet op orde heeft en regelgeving schendt? Dat is een van de vragen die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet beantwoorden nu blijkt dat medische gegevens en concurrentiegevoelige informatie niet veilig zijn bij de ‘waakhond’ van de zorg.

Lees op nrc.nl: