‘Kabinet wil tijdelijke huurcontracten voor starters’

VVD ministers Hennis-Plasschaert, Blok en Opstelten tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
VVD ministers Hennis-Plasschaert, Blok en Opstelten tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto ANP/Martijn Beekman

Starters, jongeren en grote gezinnen moeten op tijdelijke basis een woning kunnen huren om doorstroming op de huurmarkt te verbeteren en wachtlijsten terug te dringen. Ministers Stef Blok van Wonen en Ivo Opstelten van Justitie werken aan een wetsvoorstel waardoor dit mogelijk wordt, meldt De Telegraaf vanochtend op basis van bronnen.

De nieuwe regels bevatten inkomenseisen voor starters; als ze te veel gaan verdienen moeten ze verhuizen. Hetzelfde geldt voor jongeren die via de regeling huren en een bepaalde leeftijd bereiken. Grote gezinnen moeten op zoek naar een nieuwe woning zodra de kinderen het huis uit gaan en een kleiner huis voldoet, aldus de krant.

Weinig beweging in huurmarkt

De tijdelijke contracten krijgen in het voorstel een maximum van vijf jaar. Huurcontracten zijn op dit moment altijd voor onbepaalde tijd. Dat zorgt voor zekerheid voor huurders, maar de huurmarkt staat als gevolg hiervan praktisch stil. Het wetsvoorstel wordt gesteund door de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.